Начало / Ревюта / Отпадъците като съкровища

Отпадъците като съкровища

Джес Френч е пълна с идеи как покрай нас да е по-чисто

smet

„Къде отива боклукът е детска енциклопедия по една от най-актуалните теми – замърсяването на околната среда, използването на качествени продукти и пестеливото отношение към всичко, което ни заобикаля.

Авторката Джес Френч е британка и ветеринар по образование. Тя отлично знае, че освен човешкия живот отпадъците застрашават екосистемите на морета и океани, пречат на въздуха, дори плуват из Космоса! Тъжни факти четем тук:В орбита около Земята кръжат над 500 000 боклука с размера на камъчета или по-големи“; „Площта на едно от най-големите сметища в света, в Джакарта, Индонезия, се равнява на 160 футболни игрища“; книгата започва с това, че „отпадъците, които изхвърляме всяка година, биха могли да напълнят опашка от камиони, обикаляща света 24 пъти.

Рисунки, снимки и цифри съпътстват информацията за боклука, която става все по-интересна, без да стряска децата. Напротив, предлага им идеи! От тази да не гледат с погнуса потъмнелите банани, защото ще послужат за приготвяне на хляб или сладолед до абсолютно находчиви творчески решения, като… празнична украса от стари платове. Стъпка по стъпка е описано как например само с помощта на ножица овехтялата тениска може да заприлича на шикозна чанта с ресни… Не са спестени и любимите електронни устройства с техния твърде кратък живот, в края на който попадат на боклука. Присъстват даже миризливи теми от рода на “Къде отива акото ни?

960-ratio-kniga-izdatelstvo-raketa

Естествено, рециклирането е сложен и осъзнат процес. Но поднесен не с нравоучителен тон, а във вид на  разговор, приятелски добавил едни научни факти, няма значение дали децата ще запомнят веднага какво са „възобновяема енергия“ и „пасивна къща“. Когато обаче те направят усилие да отхвърлят пластмасата за еднократна употреба или изчакат поправката на телефона си вместо да ревнат за подмяната му с поредния „боклук“, значи тази книга си е свършила работата.

Ключовата дума в нея е: „Опитай!

Текст Людмила Еленкова

Прочетете още

03

И малкият може да е герой – истории с хамстер за храбри деца

Приключенията на Били се четат с усмивка Хамстера Били търси нови приятелчета сред българските деца …