Начало / Без категория / От списъка за препоръчване: „Геномът“ на Мат Ридли

От списъка за препоръчване: „Геномът“ на Мат Ридли

Книгата вече е класика в този жанр, казва книжарят Димитър Димитров

gen21

Прочитайки „ГЕНОМЪТ“, ще се натъкнете на отговори на множество задавани досега въпроси, водещи към истината за самите нас като хора

Мат Ридли е многократно награждаван автор и член на Камарата на лордовете. Книгите му са превеждани на повече от 30 езика. Освен настоящата книга „Геномът. Автобиография на един биологичен вид в 23 глави“, той е автор и на „Еволюция на всичко“, която също е в списъка ми за препоръчване.

Първо ще започна с това, че книгата действително е писана преди 20 години, но въпреки бързо развиващата се наука, много от въпросите, които поставя Мат Ридли, все още търсят своите отговори. Удивително е също и колко много от неговите предположения за бъдещото в тази област ще се окажат верни.

Мат Ридли подхожда креативно към структурата на труда си. Съдържанието е разделено на 23 глави, което съответства на 23-те двойки хромозоми, които изграждат ДНК. Всяка от тях има подзаглавие, което е свързано с ролята на всяка двойка. Въпреки че не съм експерт в тази област, намирам книгата за лесно „смилаема“, дори е изпъстрена с колоритни случаи, аналогии и ситуации от ежедневието. Чрез проекта „Човешки геном“ учените успели да картографират цялата структура на ДНК и заради това ние вече знаем например, че имаме 98% сходна структура с шимпанзетата и 97% с горилите, което е сигурно доказателство, че прародителят ни е общ. Прочитайки книгата, ще се натъкнете на отговори на множество задавани досега въпроси – например наследствени ли са болестите, има ли възможност за лекуване на рака, може ли да се предотврати остаряването, какви са шансовете да се роди момче или момиче… Също така ще разберете доколко гените предопределят нашето поведение.

Генетиката е дисциплина, която е много интригуваща, затова си мисля, че ако ние всички ѝ обърнем по-голямо внимание, бихме могли да имаме повече дискусии по тази тема, отколкото виждаме в момента по медиите. Книгата „Геномът. Автобиография на един биологичен вид в 23 глави“ на Мат Ридли се е превърнала в класика в този жанр и е отключила интереса на много хора да се насочат към изучаване на гените, като това е довело до много по-ефективен начин на живот – забързани във всекидневието си, сякаш пропускаме това.

Ревю на Димитър Димитров, книжар в софийската книжарница Хеликон Витоша

Прочетете още

230541_b

Книга събира йога техники за трудни моменти

Асаните по страниците са способни да ни вдигнат на крака „Йога за облекчаване на скръбта …