Начало / Свят / Светлана Алексиевич към Лукашенко: „Отивай си, преди да е станало късно!”

Светлана Алексиевич към Лукашенко: „Отивай си, преди да е станало късно!”

Носителката на Нобелова награда подкрепя активно протестиращите

maxresdefault

Алексиевич е убедена, че сегашният президент е изгубил изборите в съревнованието с 37-годишната Тихановская, но не му се иска да признае това и да сдаде властта. „Вървете си, преди да е станало прекалено късно – обърна се тя емоционално към вкопчения във властта Лукашенко, – не хвърляйте хората в пропастта на гражданска война. Само вие копнеете за кръв.

Писателката добавя и това, че никой не е предполагал подобно поведение на полицията. „Знаем как е в други страни, но тук имаме кола с малко дете и всичко е в кръв, нападната е бременна жена, задържани са душени с колене – същото, заради което въстана чернокожото население на Америка.

Заради думите си Алексиевич беше привикана на разпит от главния прокурор на Беларус. Носителката на Нобелова награда за литература е в координационния съвет, създаден от Тихановская. Обвиненията към нея са, че е „заплаха за националната сигурност”.

Европейската федерация на книгоиздателите излезе със специална декларация по случая. В нея се изказва подкрепа за самата писателка, както и по отношение на обитателите на страната да живеят свободно и демократично.

Самият Лукашенко нарече противниците си „хора с криминално минало”, а също така „безработни”. 65-годишният президент е на власт от 1994-а

Лира.бг по материали от nv.ua

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

SNOW WHITE AND THE SEVEN DWARFS, Snow White, Prince Charming, 1937

Целувката от „Снежанка” събуди вълна от протести

Мнозина твърдят, че принцът се е възползвал от ситуацията Популярната приказка е позната вече няколко …