Начало / Свят / Светлана Алексиевич към Лукашенко: „Отивай си, преди да е станало късно!”

Светлана Алексиевич към Лукашенко: „Отивай си, преди да е станало късно!”

Носителката на Нобелова награда подкрепя активно протестиращите

maxresdefault

Алексиевич е убедена, че сегашният президент е изгубил изборите в съревнованието с 37-годишната Тихановская, но не му се иска да признае това и да сдаде властта. „Вървете си, преди да е станало прекалено късно – обърна се тя емоционално към вкопчения във властта Лукашенко, – не хвърляйте хората в пропастта на гражданска война. Само вие копнеете за кръв.

Писателката добавя и това, че никой не е предполагал подобно поведение на полицията. „Знаем как е в други страни, но тук имаме кола с малко дете и всичко е в кръв, нападната е бременна жена, задържани са душени с колене – същото, заради което въстана чернокожото население на Америка.

Заради думите си Алексиевич беше привикана на разпит от главния прокурор на Беларус. Носителката на Нобелова награда за литература е в координационния съвет, създаден от Тихановская. Обвиненията към нея са, че е „заплаха за националната сигурност”.

Европейската федерация на книгоиздателите излезе със специална декларация по случая. В нея се изказва подкрепа за самата писателка, както и по отношение на обитателите на страната да живеят свободно и демократично.

Самият Лукашенко нарече противниците си „хора с криминално минало”, а също така „безработни”. 65-годишният президент е на власт от 1994-а

Лира.бг по материали от nv.ua

Прочетете още

SNOW WHITE AND THE SEVEN DWARFS, Snow White, Prince Charming, 1937

Целувката от „Снежанка” събуди вълна от протести

Мнозина твърдят, че принцът се е възползвал от ситуацията Популярната приказка е позната вече няколко …