Начало / Свят / Беларус забрани ПЕН-клуба

Беларус забрани ПЕН-клуба

Съдебно решение слага край на дейността му

235354720_4075803652518511_4310539097501562120_n

Светлана Алексиевич, която е дългогодишен негов председател, от дълго време е сред критиците на президента Лукашенко. Според наблюдатели това е поредната авторитарна стъпка в ограничаването на дейността на неправителствения сектор. От самия ПЕН-клуб обръщат внимание, че общо 185 организации са били вече принудени да преустановят дейността си.

Вината” ни се състои в това, че не сме съгласни с репресиите – казва се в декларация на самия ПЕН-клуб, – а също с насилието, защитавайки свободата на словото и идеалите на хуманизма.

От клуба обръщат внимание, че в Беларус е нормална практика да бъдат блокирани сайтове на сдружения, които имат критична нагласа към управлението на страната. Сред засегнатите е и най-старият вестник в Беларус, който също беше принуден да спре за неограничено време.

Самият ПЕН-клуб е обвинен в сътрудничество с чуждестранни агенти. Алексиевич иронизира, че прокуратурата е имала предвид най-вече нея, тъй като самата тя живее в Германия. Докато е в Беларус обаче на практика е издържала организацията.

Наред със забраната на ПЕН-клуба, още 15 дружества получиха червена светлина за по-нататъшна дейност – сред тях например сдружение, което се бори със СПИН, както и такова, помагащо на хора с увреждания. Президентът Лукашенко заявява, че борбата му срещу неправителствения сектор ще продължи.

73-годишната носителка на Нобелова награда за литература е начело на ПЕН-клуба допреди две години. През 2020-а тя се включи активно в протестите срещу режима на Лукашенко и стана част от координационния съвет на опозицията. Стигна се до опит за сплашване, след като маскирани мъже проникнаха в дома ѝ към края на миналата година. По случая тогава реагираха дипломати от седем европейски държави.

Няколко дни по-късно писателката напусна родината си. По това време по-голямата част от ръководителите на опозицията вече бяха или арестувани, или емигрирали. Алексиевич остава в Германия и до ден днешен.

755996468517262

Режимът сложи почти изцяло край на гражданското общество и опозицията – коментира Алексиевич. – Мнозина свършиха в затвора, други избягаха в чужбина. Хората днес са парализирани не толкова от страх, колкото от отчаяние.” Според нея ситуацията в страната напомня югославската от 90-те години

Книгата, която пише в момента носителката на Нобелова награда, е посветена именно на неуспешната революция. В нея изследва въпроса как се пробуждат животински инстинкти в хората. „Неминуемо един ден Беларус ще е свободна земя – казва тя вече по-оптимистично. – Не можеш да спреш хода на времето! Въпросът е колко дълго ще останем в това положение. Когато млади хора от родината ме питат какво да правят, отговарям:Учете чужди езици, образовайте се. Подготвяйте се за онова, което ни очаква утре.

Лира.бг по материали TheNation.com и Беларускі ПЭН-цэнтр

Прочетете още

pexels-kampus-production-8790309

Ирландски град забрани смартфоните за деца

Инициативата идва от родителите Правилото е прието едновременно в осемте начални училища на Грейстоунс, който …