Начало / Свят / „1984” изчезна от беларуските книжарници

„1984” изчезна от беларуските книжарници

Новината за забраната ѝ доведе до засилен интерес

FTDoSw_WUAA9GyN

Наличните тиражи бяха изкупени само за един ден, след като стана известно, че беларуските държавни органи ще забранят романа на Оруел. В същото време Министерството на информацията на Беларус заяви, че новината за забраната е фалшива. Според прессъобщението на държавната институция „книгата не е посочена като екстремистка или вредна по някакъв друг начин, за да бъде ограничено разпространението ѝ”.

Въпреки това интересът към дистопичната история на британския писател скочи до небесата и интернет книжарниците обявиха, че няма налични количества. Новината за забраната първо публикува сайтът „Наша Нiва”. Оттам напомнят, че „1984” така или иначе е била нежелана в книжарниците на Съветския съюз до 1987 г. За първи път на беларуски се появява през 1992-а в превод на Сергей Шупа. До ден днешен е и сред най-продаваните заглавия в страната.

Само преди броени дни е арестуван и издателят на книгата – Андрей Янушкевич. Задържан е в книжарница „Кнігаўка“ в Минск, като от него са иззети и 200 екземпляра на „1984”. Беларуските власти изразяват намерението си да проверят източниците на финансиране за издаване на романа.

След като първоначално изчезна от интернет книжарниците, романът се появи отново в продажба малко по-късно. В момента например е наличен на oz.by – при това в няколко издания.

По материали от Настоящее Время

Прочетете още

8d2f207139d84e7d99c5668ef9a7320a

Бъркотия с родители – детска книга се качи на сцената

Забавната история се играе в театър „Възраждане“ „Ах, тези родители“ излезе преди няколко години, а …