Начало / Критика / „Мъжете си падат по кучки“ – защо?

„Мъжете си падат по кучки“ – защо?

Повече от десет години книгата на Шери Аргов привлича читатели 

feny

От днешна гледна точка този наръчник по поведенческа психология звучи сексистки, но точно такива изрази – „Мъжете си падат по кучки“, карат хората да разлистят страниците и да се убедят, че целта им е да провокират. Така действат „Тънкото изкуство да не ти пука“, „Да прецакаш дявола“ и други подобни, навяващи асоциация с виц, намек за близост и споделяне на личен опит.

Какво означава „кучка“ в случая? Авторката твърди, че от стотиците мъже, които е интервюирала, за да напише своята книга, и следващата – „Защо мъжете се женят за кучки“, над 90%  са се засмивали одобрително на заглавието, понеже на всички им харесва жената да е „малко пиперлива“. Те възприемат това като умствено предизвикателство. Жените обаче свързват ума предимно с интелигентност, и изключват факта, че за отсрещния пол става дума за независимост. 101 ситуации разиграва Шери Аргов, в които двойките попадат ежедневно и чувствата им охладняват или връзката се срива, той бързо губи интерес, а тя се пита защо. В книгата те са наречени „принципи на привличането“.

259780_760x500

Ето пример:

„Моят приятел Гари се занимава с автомобилни състезания. Той ми разказа история за приятелката му, която се цупела. След едно автомобилно състезание Гари все още бил на пиацата с нея. Две приятелски настроени жени се приближили и му поискали автограф. Той сподели: „Не можех да повярвам, че тя така се разстрои, защото не съм я представил като мое гадже. Пропуснал съм, но тя продължи да мрънка. Даже се нацупи. Интересна е следващата му реплика: „Знаеш ли кое убива желанието най-добре? Мъченицата.“

Така. Ние не знаем дали тя не е преигравала, или той действително е флиртувал с жените. Но интересна в случая е думата „мъченица“. Приятелката му се е опитала да използва чувството за вина, за да го манипулира, а мъжете много мразят някой да ги манипулира. Ако обаче тя дипломатично се беше отдръпнала, той щеше да я възприеме като жена с гордост и достойнство – две страхотно привлекателни качества“.

Друг пример, демонстриран с ирония:

Мъжете тръгват на война заради егото си. То е причината да създават големи корпорации, да си бият инжекции във фитнеса, преди да вдигат тежести, да се влюбват. Обяснението може да звучи банално, но не е: мъжът трябва да се чувства „мъжествен“. Това е причината мъжете да не спират да попитат за посоката, когато не знаят пътя. Няма значение, че вие вече сте му казали, че преди доста време е трябвало да отбие на запад. Той натиска газта и продължава напред. Мъжете никога не се губят! Те само…

  • се запознават с района
  • променят направлението
  • тръгват да видят какво има на еди коя си улица
  • изследват нови територии

Той не се е загубил! Не, господин мнознайко просто разглежда забележителностите в район, намиращ се на 50 километра от пътя към желаната дестинация. Ако все пак искате той да завие надясно, най-добре му кажете: „Мисля, че трябва да завием наляво“. В неговия мозък той е много по-добър навигатор от вас. Всъщност става въпрос за егото му, което не се интересува от дестинации и радиуси. Знаете ли кои са трите думи, които довеждат всеки мъж до екстаз? „Ти си прав!“ Няма как да го убедите в противното, така че не си правете труда. Оставете го да е прав. Вие бъдете умна.

fena2

Трябва да сме честни, че концепцията на „кучките“ е най-разбираема от новото поколение или при жени, които са се опарили от грешките в поведението си на слугини и майки на отдавна пораснали мъже, защото по нашите географски ширини хората не се държат помежду си като бизнес партньори. Те наистина се грижат един за друг. Но има безупречни наблюдения в книгата на тази американска журналистка, за която се знае, че е родена във Франция (макар тя да крие личния си живот). Европейска закваска носим и тук, на Балканите, и ако не всички, поне някоя от стоте й забавни рецепти си струва да приемем сериозно, например: „Мъжът копира вашето отношение към самата себе си.

Текст Людмила Еленкова

Прочетете още

maxresdefault

Пука ни, когато е и филм!

Бестселърът на Марк Менсън „Тънкото изкуство да не ти пука“ отново е на фокус От …