Начало / Критика / „Мъжете си падат по кучки“ – защо?

„Мъжете си падат по кучки“ – защо?

Повече от десет години книгата на Шери Аргов привлича читатели 

feny

От днешна гледна точка този наръчник по поведенческа психология звучи сексистки, но точно такива изрази – „Мъжете си падат по кучки“, карат хората да разлистят страниците и да се убедят, че целта им е да провокират. Така действат „Тънкото изкуство да не ти пука“, „Да прецакаш дявола“ и други подобни, навяващи асоциация с виц, намек за близост и споделяне на личен опит.

Какво означава „кучка“ в случая? Авторката твърди, че от стотиците мъже, които е интервюирала, за да напише своята книга, и следващата – „Защо мъжете се женят за кучки“, над 90%  са се засмивали одобрително на заглавието, понеже на всички им харесва жената да е „малко пиперлива“. Те възприемат това като умствено предизвикателство. Жените обаче свързват ума предимно с интелигентност, и изключват факта, че за отсрещния пол става дума за независимост. 101 ситуации разиграва Шери Аргов, в които двойките попадат ежедневно и чувствата им охладняват или връзката се срива, той бързо губи интерес, а тя се пита защо. В книгата те са наречени „принципи на привличането“.

259780_760x500

Ето пример:

„Моят приятел Гари се занимава с автомобилни състезания. Той ми разказа история за приятелката му, която се цупела. След едно автомобилно състезание Гари все още бил на пиацата с нея. Две приятелски настроени жени се приближили и му поискали автограф. Той сподели: „Не можех да повярвам, че тя така се разстрои, защото не съм я представил като мое гадже. Пропуснал съм, но тя продължи да мрънка. Даже се нацупи. Интересна е следващата му реплика: „Знаеш ли кое убива желанието най-добре? Мъченицата.“

Така. Ние не знаем дали тя не е преигравала, или той действително е флиртувал с жените. Но интересна в случая е думата „мъченица“. Приятелката му се е опитала да използва чувството за вина, за да го манипулира, а мъжете много мразят някой да ги манипулира. Ако обаче тя дипломатично се беше отдръпнала, той щеше да я възприеме като жена с гордост и достойнство – две страхотно привлекателни качества“.

Друг пример, демонстриран с ирония:

Мъжете тръгват на война заради егото си. То е причината да създават големи корпорации, да си бият инжекции във фитнеса, преди да вдигат тежести, да се влюбват. Обяснението може да звучи банално, но не е: мъжът трябва да се чувства „мъжествен“. Това е причината мъжете да не спират да попитат за посоката, когато не знаят пътя. Няма значение, че вие вече сте му казали, че преди доста време е трябвало да отбие на запад. Той натиска газта и продължава напред. Мъжете никога не се губят! Те само…

  • се запознават с района
  • променят направлението
  • тръгват да видят какво има на еди коя си улица
  • изследват нови територии

Той не се е загубил! Не, господин мнознайко просто разглежда забележителностите в район, намиращ се на 50 километра от пътя към желаната дестинация. Ако все пак искате той да завие надясно, най-добре му кажете: „Мисля, че трябва да завием наляво“. В неговия мозък той е много по-добър навигатор от вас. Всъщност става въпрос за егото му, което не се интересува от дестинации и радиуси. Знаете ли кои са трите думи, които довеждат всеки мъж до екстаз? „Ти си прав!“ Няма как да го убедите в противното, така че не си правете труда. Оставете го да е прав. Вие бъдете умна.

fena2

Трябва да сме честни, че концепцията на „кучките“ е най-разбираема от новото поколение или при жени, които са се опарили от грешките в поведението си на слугини и майки на отдавна пораснали мъже, защото по нашите географски ширини хората не се държат помежду си като бизнес партньори. Те наистина се грижат един за друг. Но има безупречни наблюдения в книгата на тази американска журналистка, за която се знае, че е родена във Франция (макар тя да крие личния си живот). Европейска закваска носим и тук, на Балканите, и ако не всички, поне някоя от стоте й забавни рецепти си струва да приемем сериозно, например: „Мъжът копира вашето отношение към самата себе си.

Текст Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ЛЮСИ Колонка(2)

Вечно зареденият телефон

Людмила Еленкова През шейсетте години в Италия едно момиченце не можело да заспи без приказка. …