Начало / България / Роман на Ангел Игов получи престижна немска награда

Роман на Ангел Игов получи престижна немска награда

„Кротките” беше отличена в Берлин

101651913_10158330896016655_7603182988368543744_n

Отличието се връчва от Дома на световните култури в Берлин и от фондация „Елементарни частици. Призът е за съвременна преводна литература, като на практика се оценява труда както на самия автор, така и на преводача на книгата.

Романът на нашия автор попадна сред финалистите, като състезаващите се заглавия бяха общо шест. Заради ситуацията с COVID-19 обаче журито реши да отличи всички книги. „Те ни показват света като голямо пространство на възможности, в което не всичко може да се измери чрез цифрите – се казва във финалното съобщение. – Свидетелстват за разнообразието на света, без значение на какъв език са писани, защото благодарение на своите преводачи всяка от шестте книги се е сдобила със свой собствен тон и език.

„Кротките” излезе у нас преди пет години, като книгата спечели националната награда „Хр. Г. Данов”, а беше номинирана и за наградата „Хеликон”. Историята, която разказва, е повече от драматична – за комунистическия народен съд, който слага край на надеждите за по-добро бъдеще на нововъзкръснала България. Сюжетът се базира на старателно проучване на архивите от страна на самия автор.

Немски издател на „Кротките” е eta Verlag. „Не мога да скрия, че съм доста развълнуван от това признание”, споделя писателят в своя фейсбук профил. А наградата го нарежда сред автори като Амос Оз, Мирча Картареску или Михаил Шишкин, печелили отличието в предишни издания. Преводът от български е на Андреас Третнер.

igov2

Ангел Игов е на 38, печелил е още наградите „Рашко Сугарев”, „Южна пролет”, „Елиас Канети” и др. Превежда от английски автори като А. С. Байът, Пол Остър, Умберто Еко и много други. Сега в книжарниците е романът му „Фини прахови частици”

Лира.бг по материали от Haus der Kulturen der Welt

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …