Начало / Критика / Споделянето на стихове избавя от тревожност и безпокойство

Споделянето на стихове избавя от тревожност и безпокойство

Поезията е превърната от психологията в надежден метод

sincerely-media-HL3EOgFiy0k-unsplash-e1574710098642

Изкуството наистина лекува – отдавна арт терапията например е намерила трайно място в разрешаването на душевни несгоди. Съществува и драма терапия, а също и терапия чрез танц. Много почитатели има библиотерапията, според която определени заглавия повлияват по специфичен начин нашата душевност. А ето че сега и поезията може да ни донесе повече здраве!

Всъщност практиката да се използват стихове с психотерапевтични цели води началото си още от 70-те години на миналия век. Кен Едгар публикува тогава студия, ориентирана именно към употребата на поезия при депресивни състояния. При това става въпрос за писането ѝ – психотерапевтът четял на глас в терапевтична група стихове на един от пациентите, при което за кратко време 24-годишният мъж се почувствал значително по-добре. С помощта на поезията той изповядал душевното си състояние според специалиста.

Подобно изследване е публикувано и през 1996-а в медицинското издание The Lancet. Самото проучване е проведено във Великобритания, като респондентите посочват, че се чувстват добре, когато се идентифицират с описаното в едно стихотворение, но важни са също така ритъма и интонацията на четене. При писането пък оценяват възможността да изкараш наяве емоциите си.

Вече в наше време пък социалните мрежи показват какъв отдушник може да бъде стихът. Споделянето с останалите на собствените емоции помага на човешкото съзнание да определи хората, сред които живее, и да се избави от чувството за самота. Именно затова се раждат и нов вид поети – такива, които сравнително бързо намират почитатели и успяват да „осребрят” усилията си дори като издадат книга. Подценявани от традиционната литературна критика, всъщност те изпълняват именно донякъде психотерапевтична роля сред себеподобните си.

Има и друга причина споделяната поезия да има толкова много привърженици. Когато покажем на другите себе си чрез селфи, създаваме радост единствено на самите нас, но споделената идея, креативността е заразителна – тя е способна да накара другия да се припознае в онова, което сме написали. Така и много бързо можем да имаме кръг от свои почитатели, от хора, които изповядват същите ценности. Пак казваме – без това да означава, че създаваме нещо изключително или неповторимо. Но много по-важно – сгряващо самите нас!

А иначе самият метод се развива по свой начин – има например психотерапевти, които препоръчват съчетаване на поезия с… масаж. Точно по творческа линия пък други карат пациентите си да измислят думи или им четат стихове на непознати езици – да речем, унгарски или фински. Излизат и книги – в Чехия например Павел Свобода, преподавател от Педагогическия факултет на Палацкия университет, предложи на читателите своята книга „Поетотерапия”. Самият той се занимава активно и с музикотерапия.

Ето всъщност няколко поетични страници, профили или групи, които по същество са именно това – писане и споделяне, което лекува

nejcastejsi_gramaticke_chyby_1

от Салита

Вярна

Ще се луташ и ще я търсиш.
Без нея ще ти е празно,
дори и сред хора.
Ще си объркан/а.
Понякога ще плачеш.
Ще бленуваш да я намериш.
Когато не я усещаш наблизо ще тъгуваш.
Ще я познаеш по усещането, че си у дома.
Майчина ласка и бащина опора ще ти дава.
Тя е истината.
Твоята истина.
Единствената вярна само на теб.

от Влади Иванова

Ако можех в миг кат този бих летяла
света бих гледала през другите очи.
Бих плакала от радост, бих и пяла
защото има ме чрез твойте гори,
защото дишам в твоите поляни,
защото тичам в твоите реки,
защото смея се в цветята разпиляни,
защото в теб съм и защото аз съм ти.

от Жива Сянка

Обичам Дъжда по стъклото да сипе,
брилянтният блясък, на свойте Сълзи.

И сладка тъга във Сърцето да щипе,
от силна Любов, на отминали дни.

В Душата ми перлен копнеж- от Звездите,
нестихваща радост, в нощта да роди.

От болка трънлива, да стапя бодлите
и в розови спомени, с плам да цъфти.

Медният гонг, на Луната в очите,
с вятъра в миглите ми, да звъни.

Само в стъклото да пеят Сълзите,
а в мен Слънчоглед… да събира Лъчи!

За превъплъщенията на поезията: Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

глюк

Американска поетеса взе Нобела за литература за 2020

Имала безпогрешен поетически глас Слабо известната у нас американска поетеса Луис Глюк спечели Нобеловата награда …