Начало / Любопитно / Харуки Мураками ще пуска песни, за да стоят японците у дома

Харуки Мураками ще пуска песни, за да стоят японците у дома

Писателят прие да води музикално предаване

Murakami-music-copy

Ангажиментът му като радиоводещ ще е само една вечер, а целта е да мотивира японците да останат у дома в условията на пандемия.

Надявам се музиката да помогне малко в усилията да се справим с грижите, свързани с коронавируса, които ни измъчват”, написа Мураками в уебсайта на предаването „Останете вкъщи”. Слушателите ще могат да го слушат на 22 май между 10 вечерта и полунощ.

Освен че ще пуска по радиото любимите си песни, Мураками ще отговаря и на слушателски въпроси. Името на предаването пък цитира призива на губернаторката на Токио Юрико Койке, която многократно се обърна по този начин към съгражданите си, за да бъде пресечено разпространението на COVID-19.

За Мураками се знае отдавна, че е страстен почитател на музиката. По време на следването си работи в грамофонен магазин, а в продължение на осем години е собственик и на джаз бар в Токио. Много от книгите му също съдържат музикална тематика. „Норвежка гора” например е наречена на песен на „Бийтълс”.

Когато тича пък, Мураками обича да слуша The Beach Boys, Hall&Oates и Ramones. Може да се каже, че бягането е другата страст на японския автор – именно като писател бегач се разкрива той в „За какво говоря, когато говоря за бягането”.

9a6882078954878546e456ee71136de6

Япония обяви извънредно положение, което е в сила до 31 май. Очаква се мерките да бъдат смекчени там, където пандемията се усеща по-слабо. Случаите на установена зараза са близо 16 хил. Починалите – над 600

Лира.бг по материали от интернет

Прочетете още

41OKA-XDWmL._SX334_BO1,204,203,200_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продавани книги (24 юли – 30 юли)

Два са фаворитите ни в американската класация от изминалата седмица – две книги, които се …