Начало / Любопитно / Четирите книжни акцента на ноември в „Хеликон“

Четирите книжни акцента на ноември в „Хеликон“

Ще ги намерите през целия месец във всяка от нашите книжарници 

файл за изтегляне

„Бъди полезен“, призовава Арнолд Шварценегер. Малко след световната си премиера в началото на септември, излиза и6266206_b в България тази топла изповед на звездата със световно признание в бодибилдинга, киното и политиката. Интересно е след нашумялата му автобиография „Зов за завръщане“ сега да видим Шварценегер в ролята на гуру. Принципите на „Арни“, както свойски го наричат феновете, показват не напомпан позитивизъм, а изпитано на свой гръб и затова по-прагматично отношение към живота. Още с думите Бъди полезен“ личи, че тази книга се различава от повечето наръчници по мотивационна литература – тук водеща е целесъобразността на човек, тръгнал от бедно австрийско село в следвоенна Европа, за стане губернатор на щата Калифорния. Несломимият му дух на работяга осезаемо вдъхва сила на мнозина с нелека съдба. За финал Шварценегер цитира класическите постулати на Марк Аврелий и благодари на всички свои учители във философията на успеха, особено от времето на нейното популяризиране през 80-те и 90-те години. 

––––––––––––––––

241979_bИмето на героя на новата поредица френски детски комикси също подсказва характер – Анатол Поразиев, а заглавието предупреждава – „Започва се!“ Това момче със стърчаща във всички посоки коса е едва на десет, но белите му са царски. Неговите приятели по нищо не му отстъпват, те използват училището като терен за всякакви щуротии, от които направо се побърква учителката им г-жа Гуломинова, треньорът по плуване и въобще всеки възрастен, който дръзне  нравоучително да размахва пръст. Хлапетата около Анатол неслучайно носят имена на богове от древногръцката митология – Язон, Ахил, Одисей, Олимпия. От една страна за да разсмеят онези, които си мислят, че боговете са способни единствено на велики дела, от друга да покажат, че всяко геройство носи елемент на детско безрасъдство, така че… и родителите да внимават! Изключително сладък и забавен, комиксът за Анатол Поразиев бързо ще приобщи децата към четенето, дори да не са отворили книга досега. Авторите на текста Ан Дидие и Оливие Мюлер са брат и сестра, които заедно с илюстратора Клеман Дево правят незабравим купон за цялото семейство.   

––––––––––––

 „Тихата нощ на Еркюл Поаро“ е нов криминален роман по мотиви от Агата Кристи. Негов автор е британската241911_b писателка Софи Хана, официално одобрена от наследниците на Агата Кристи да продължи творчеството ù. Тя вече има издадени няколко романа с Еркюл Поаро, когото твърдо е обещала да не убива, защото много го обича. Тихата нощ е идеален случай за четене в дълга късна есен, както и за новогодишен подарък, още повече че действието се развива в дните преди Коледа. Поаро и неговият приятел, детективът от Скотланд Ярд Едуард Кечпул разследват поредното престъпление и всички бързат да се приберат за празниците, което е солта на историята – лудото и чак смешно темпо на събитията на фона на спокойния, разсъдлив Поаро.
––––––––––––-

3567733_bВдъхновен от истински събития и личности е романът „Джаки и Мария“. Шотландската писателка Джил Пол вече има опит с романизирани биографии, тя е писала за династията Романови, но тази книга е по-близка до нашето светоусещане. Та разглежда от всички страни психологическите портрети на жените в един от най-скандалните и пикантни любовни триъгълници от средата на миналия век – Аристотел Онасис, съпругата му Джаки КенедиОнасис и оперната дива Мария Калас, която години наред е официална любовница на корабния магнат, смятан за един от най-богатите за времето си хора. Удивително е, че както се различават и съперничат за сърцето му, двете дами всъщност се допълват като характери, а големият въпрос, на който отговаря книгата е, кое движи този тип жени – парите или любовта. Редувайки портретите им в ефектни сцени и диалози, Джил Пол кара читателят да се замисли, преди да ги осъжда или се  възхищава на действията им. Отделно е удоволствието да присъства сякаш на живо сред естетика и класа на световна висота, които рядко се срещат в наше време.    

Текст Людмила Еленкова

Прочетете още

8748cdb2-0315-4f4b-952e-d7a3b79faedb

„Радвам се, че мама умря“ – не съдете за книгата по заглавието й

Отвратително, гадно, тъпо… какво ли не чухме за броени дни Странно как едно провокативно на …