Начало / Автори / Мишел Уелбек: Пандемията ще промени света към по-лошо

Мишел Уелбек: Пандемията ще промени света към по-лошо

Вирусът показва, че животът ни струва различно

F201710111443601

Авторът на „Подчинение”, „Серотонин” и други книги споделя, че и за миг не вярва на твърдения от рода на „нищо няма да е като преди”. „Напротив – казва писателят, – всичко ще остане абсолютно същото. Същото и още по-лошо.

Някои от книгите на Уелбек се занимават именно с въпроса как ще живеем в бъдещето. Затова и според него „главното последствие от пандемията ще е ускоряване на протичащата мутация, част от която е ограничаването на контактите между хората.

Коронавирусът предлага – продължава французинът, – прекрасна причина тенденцията да се задълбочи.” Според него ситуацията е показала прекрасно как животът ни няма еднаква цена. И макар че заради Covid-19 в родината му починаха повече от 25 хил. души, никога във Франция „смъртта не е била толкова скрита, колкото през изминалите седмици.

Умрелите са просто единици в статистиката – размишлява Уелбек, – а безпокойството, което се разпространява сред хората заради нарастващите числа, носи в себе си нещо налудничаво абстрактно.

Писателят все пак подчертава един особен момент, през който преминаваме. Според него внимание заслужава възрастта на починалите. „До каква възраст трябва да се полагат грижи за болните? До 70, 75 или 80-годишна възраст? Във всеки случай още никога не сме демонстрирали с такава безочливост, че животът ни няма еднаква цена.

За да изрази мнението си относно случващото се в момента в родината му, Мишел Уелбек написа писмо, което беше разпространено от радиостанцията France Inter. „Серотонин”, последната му книга, също опитва да обясни накъде върви светът ни. За броени дни се превръща в бестселър, българският превод е на Александра Велева.

Лира.бг по материали от France Inter

Прочетете още

22

Деница Дилова: Излишната информация може да ти скапе изцяло творческия път

Нов роман от авторката, която умее да играе с читателя, в най-хубавия, литературен смисъл на думата …