Начало / Любопитно / Митологията зад „Игрите на глада“, по чиято предистория тръгва филм

Митологията зад „Игрите на глада“, по чиято предистория тръгва филм

Филмът Балада за пойни птици и змии“ по едноименния роман на Сюзан Колинс е едно от дългоочакваните кино събития на 2023

maxresdefault

Прожекциите му официално започват от 17 ноември, но информацията за него се появи още докато се подготвяше самата книга, която излезе 2020 г. Действието в „Балада за пойни птици и змии“ се развива 64 години преди основната история в „Игрите на глада“ и проследява как се превръща в злодей 18-годишния Кориолън Сноу. Режисьор на филма е Франсис Лорънс, работил и по части от серила „Игрите на глада“. Саундтракът на „Балада за пойни птици и змии“ –  „Can’t Catch Me Now“, изпълнява певицата Оливия Родриго.

igri

Бестселъровата трилогия на Сюзан Колинс, която беше подлудила младежите от последното десетилетие, включва дистопичните романи „Игрите на глада“ (2008), Възпламеняване“ (2009) и Сойка присмехулка“ (2010). Място на действието е държава от бъдещето, наречена Панем, възникнала от руините на нашия свят. Столицата ù обаче се казва Капитолия, като дома на Конгреса на САЩ. Има още неслучайни факти около творбата на американската писателка.

Днес на 61, Сюзан Колинс е използвала в сюжета похвати от някогашното си театрално образование и опита на своя баща – военен летец, воювал във Виетнам. Затова в основата на първата книга „Игрите на глада“ стои противоборството от древногръцката легенда за Тезей и Минотавъра. А относно названието Панем – този град-държава е дума от латинската поговорка на поета Ювенал „panem et circenses“ – „хляб и зрелища“. Справка със сборника „Мъдрости от античността“ ни припомня, че това представлява начин на управление, при който бедните граждани на Рим получавали безплатно зърно от държавата, само за да не се месят в решенията на властта. В замяна им организирали гладиаторски битки и всякакви забавления. Оттогава до днес изразът често се използа за тоталитарни политически режими, които отвличат вниманието на народа чрез веселие.

В книгите на Сюзън Колинс диктатурата на Панем е също толкова брутална в своята същност, а хлябът необходим. След гражданска война, в която всички окръзи се обединяват срещу Капитолия и претърпяват поражение, започва тяхната окупация. По телевизията тръгва риалити шоуто „Игрите на глада“ – масово избиване на младежи от окръзите, което показва пълна безнравственост от страна на капитолийците. Тук център на внимание става младата Катнис Евърдийн. Ираснала в един постапокалипсис с непрестанна борба за живот, тя доброволно участва в жестоко състезание на мястото на по-малката си сестра. По време на целия сюжет наивната Катнис  преодолява най-трудните изпитания и преминава теста за слава и богатство, за да се преврърне самата тя в символ на победата. Допълнително сърдечните отношения между различни герои и задкулисните интриги на властимащите правят директни асоциации със съвременния свят, като провокират читателите да съпреживяват всеки ход в историите на Сюзан Колинс и да се надяват на щастлив финал. 

Текст: Людмила Еленкова

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …