На фокус
Начало / Свят / Чилийският писател Луис Сепулведа почина от COVID-19

Чилийският писател Луис Сепулведа почина от COVID-19

Коронавирусът взе поредна свидна жертва

93721368_698197844281556_8370234941656530944_n

На 70-годишна възраст вследствие COVID-19 почина чилийският писател Луис Сепулведа. Заразата отне живота на автора на „Старецът, който четеше любовни романи“, „Дневникът на един сантиментален убиец“, „Историята на Микс, Макс и Мекс“, както и още куп други духовити романи, шест седмици след диагностицирането му.

Писателят Луис Сепулведа почина в Овиедо“, се казва в съобщение на издателя на чилиеца, барселонското издателство „Тускетс“. Сепулведа беше един от най-продаваните и четените чилийски писатели, популярен активист, който от години живееше в изгнание в Европа. През февруари той посети литературен фестивал в Португалия, след което, на 25 февруари, е приет в болница със симптоми на COVID-19. На 10 март испанската преса информира, че писателят е в критично състояние, а след това новините за здравето му стихват по молба на семейството му.

Здравните работници направиха всичко по силите си, за да запазят живота му, но той така и не успя да преодолее болестта. Съболезнования на съпругата и семейството му“, коментира и Адриан Бурбон, президент на регион Астурия, където Сепулведа живя в последните 20 години.

Луис Сепулведа печелеше читатели с грациозния си език и начина, по който описваше обикновените хора в Латинска Америка

luis

Луис Сепулведа е роден през 1949 г. в Овале, на север от чилийската столица Сантяго. Още млад се увлича по политиката и става активист първо на Чилийската комунистическа младеж, а след това – на социалистическата партия в страната. Позицията му носи арест от режима на Пиночет, но след две години и половина е освободен вследствие намесата на Амнести Интернешънъл. Прогонен е от родината си през 1977 г. и пътешества, преди да се установи в Европа. Научава се да говори свободно френски, италиански и английски език. Първият му роман „Старецът, който четеше любовни романи“ му носи международна слава, а след него написва още 20 книги, включително сборници с разкази и истории за деца. Произведенията му грабват с грациозния си език и представянето на живота на обикновения човек в Латинска Америка.

Лира.бг по материали от издателство „Тускетс“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

13301123

Художникът, който нарисува малкия Никола, си отиде

Дуетът му с големия Госини окончателно се превърна в спомен Жан-Жак Семпе почина на 89 …