Начало / Свят / Чилийският писател Луис Сепулведа почина от COVID-19

Чилийският писател Луис Сепулведа почина от COVID-19

Коронавирусът взе поредна свидна жертва

93721368_698197844281556_8370234941656530944_n

На 70-годишна възраст вследствие COVID-19 почина чилийският писател Луис Сепулведа. Заразата отне живота на автора на „Старецът, който четеше любовни романи“, „Дневникът на един сантиментален убиец“, „Историята на Микс, Макс и Мекс“, както и още куп други духовити романи, шест седмици след диагностицирането му.

Писателят Луис Сепулведа почина в Овиедо“, се казва в съобщение на издателя на чилиеца, барселонското издателство „Тускетс“. Сепулведа беше един от най-продаваните и четените чилийски писатели, популярен активист, който от години живееше в изгнание в Европа. През февруари той посети литературен фестивал в Португалия, след което, на 25 февруари, е приет в болница със симптоми на COVID-19. На 10 март испанската преса информира, че писателят е в критично състояние, а след това новините за здравето му стихват по молба на семейството му.

Здравните работници направиха всичко по силите си, за да запазят живота му, но той така и не успя да преодолее болестта. Съболезнования на съпругата и семейството му“, коментира и Адриан Бурбон, президент на регион Астурия, където Сепулведа живя в последните 20 години.

Луис Сепулведа печелеше читатели с грациозния си език и начина, по който описваше обикновените хора в Латинска Америка

luis

Луис Сепулведа е роден през 1949 г. в Овале, на север от чилийската столица Сантяго. Още млад се увлича по политиката и става активист първо на Чилийската комунистическа младеж, а след това – на социалистическата партия в страната. Позицията му носи арест от режима на Пиночет, но след две години и половина е освободен вследствие намесата на Амнести Интернешънъл. Прогонен е от родината си през 1977 г. и пътешества, преди да се установи в Европа. Научава се да говори свободно френски, италиански и английски език. Първият му роман „Старецът, който четеше любовни романи“ му носи международна слава, а след него написва още 20 книги, включително сборници с разкази и истории за деца. Произведенията му грабват с грациозния си език и представянето на живота на обикновения човек в Латинска Америка.

Лира.бг по материали от издателство „Тускетс“

Прочетете още

Prophet Song_author and book_teaser

Роман за разпада на Ирландия спечели „Букър“

„Държавата, в която живеем, се превърна, в чудовище“, казва главната героиня Prophet Song на Пол Линч …