Начало / Любопитно / Ватиканската библиотека остава пълна с тайни и днес

Ватиканската библиотека остава пълна с тайни и днес

Надничаме в нея точно след католическия Великден

vatican_library_digitize_japanese_NTT_Data_manuscripts_hashslush3-1024x684

Считат я за най-ценната в света. Хранилищата на Ватиканската библиотека крият в себе си общо 1,6 млн. книги. Отделно, при специални условия, се съхраняват около 150 хил. средновековни ръкописа. Притежава сбирки от гравюри и географски карти, а също и монети – просто едни от най-ценните артефакти, създадени от човека през столетията.

Голяма част от всички тези материали са покрити с булото на секретността. А става въпрос за наистина ценно познание – началото на уникалната сбирка е положено още през 4. век. Счита се обаче, че съвременната библиотека е създадена през 1475 г. За целта папа Сикст IV обнародва специална була. Около век по-късно започва да се строи и отделна сграда за учреждението.

Буквално столетия на разположение на библиотеката са много преписвачи. Интерес за сбирката представляват както теологически трудове, така и класически произведения на много литератури, сред които древноеврейската и древносирийската, коптската и арабската. Събират се философски трактати, исторически трудове, писания, посветени на музиката и изкуството и дори архитектурни планове.

Документите в архива на Ватиканската библиотека се разпростират в коридори, дълги 80 км

f1

От 17. век библиотеката разполага и със секретен архив. Достъпът в тази част на библиотеката е ограничен до наши дни. Иначе документите, които съхранява архивът, се разпростират в коридори, дълги общо 80 км. Огромно количество от тях касае например отделните папи, също манастирите из католическия свят, има безценна информация за различните ордени, просто всичко…

Разбира се, заключените врати на архива раждат и много догадки и предположения. Сред най-популярните например е тезата, че там се съхранява първата Библия, а също и тайните съчинения на масоните. В нея според мнозина има информация и за извънземните. Специалисти пък таят предположението, че Ватикана съхранява част и от Александрийската библиотека. Оттам нататък палката вече поемат самите писатели – те преписват на Ватикана много документи, отхвърлящи църковните догми.

Сред ценните притежания на библиотеката е и предсмъртното писмо на кралица Мария-Антоанета

236064130

Въпреки богатата сбирка, библиотеката допуска само избраници в своята Светая Светих. Влизащите минават през строга проверка, която е спечелила на учреждението славата на един от най-старателно охраняваните обекти в света. Но за да освети съдържанието си, самата библиотека организира преди няколко години дори изложба, наречена Lux in Arkana. Изнесени са пред широката публика документи, касаещи Галилео Галилей, Джордано Бруно, Мария-Антоанета

Но има и много защитници на политиката, избрана от Ватикана. Според тях така безценни книги са намерили сигурен пристан. И храмът на мъдростта, който столетията са родили, обещава да опази познанието и за онези след нас.

Лира.бг по материали от „Книжен континент“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image

Португалска библиотека съхранява книгите си с прилепи

Намира се в двореца Мафра и е сред най-красивите на света Мраморните полици и невероятното …