Начало / Критика / Огнената тайна и други новели

Огнената тайна и други новели

ognenatataina2Юлия ПЕТКОВА

Суетен млад барон си поставя за цел да похити майката на 12-годишния Едгар по време на престоя им в австрийски планински курорт. Първоначалният аванс е отхвърлен и баронът е принуден да се сприятели с момчето, за да се сближи с жената, превърнала се в обект на ловната му страст. Детето се ласкае от вниманието на аристократичния господин и започва да го възприема като свой „специален“ приятел, но скоро усеща, че в цялата конфигурация има нещо нередно. Смътното усещане за изгаряща тайна, която е на път да подчини волята на майка му, ще промени живота на Едгар завинаги…

Силата на една любов винаги се определя невярно, когато я преценяваме само по нейния повод, а не по предхождащото я напрежение – по оная глуха и тъмна празнина от разочарование и самотност, която дебне пред всички велики преживявания на сърцето.

Един неканен гост – подозрението – засяда здраво в гърдите на Едгар, и за едно денонощие той ще изплаче всичко – доверие, обич, вяра, почит, цялата си непокътната до този момент невинност. Животът се разкрива пред него в сгъстен вид, обладан от болка и наслада едновременно, от някаква сластна и опасна красота… Няма да издаваме финала на новелата „Огнената тайна“, във всеки случай решението тъкмо тя да стане кръстница на настоящия сборник, е напълно оправдано.

Завладяват със своя призрачен чар и останалите три истории. В „Гувернантката“ искрометната тайна на интимността възпламенява догадките на две сестри, които с ужас осъзнават, че дори собствените им родители могат да бъдат несправедливи и вероломни. „Малка лятна новела“ е разказ в разказа за една „благородна“ измама, причинена от възбудата, която зазвънява в кръвта, когато ни се случи нещо странно или когато за миг сме изживели нечия чужда съдба като своя собствена. „Любовта струва скъпо на старците“, сякаш нашепва съдбата, но съвсем не само на тях. Вълнуващата „Приказка в здрача“ ни потапя в несбъднатия сърдечен порив на един юноша, предопределил бъдещия му емоционален живот. Защото в любовта няма по-хубави и по-тихи мигове от тези на бледния, здрачен копнеж:

Виж, аз не исках тази приказка да бъде тъжна и мрачна, исках само да ти разкажа за един младеж, връхлетян ненадейно от любовта, от своята и от любовта на една девойка. Но всички приказки, които се разказват вечер, тръгват неусетно по тихия път на тъгата. Здрачът се спуска над тях със своите воали, цялата скръб на вечерта се разстила беззвездна над тях, тъмнината се процежда в кръвта им и всички техни ясни и пъстри думи добиват тогава едно тъй плътно звучене, като че идват от нашето най-съкровено битие.

Четирите новели, събрани на тематичен принцип от самия автор, са триумф на разказваческото изкуство. Предстои да излязат на български още два сборника с оригинално съставителство – „Амок и други новели“ (1922) с подзаглавие „Новели за страстта“, и „Смут в чувствата“(1927).

Роден през 1881 г., Стефан Цвайг е гениален хроникьор на една историческа епоха, раздирана от трагедии. Ненадминат новелист, биограф, есеист и поет, той завещава на поколенията дълбоко хуманно по своя дух творчество, потресено от бездните на човешката лудост и обвеяно от носталгия по един по-безметежен свят. Блестящата му интуиция улавя и най-неуловимите душевни трепети на героите и ги превръща в отпечатъци на собствените ни чувства и преживявания…

Същият човек ни остави в дар прозрението, че само моментите на криза имат значение в историята на един живот. Днес повече от всякога сме длъжни да му вярваме.

Прочетете още

35077500_1730931966941994_5592165427913424896_o

Три въпроса към… Маргарита Цветкова

Книгите са ценни и заради хората, които ги разгръщат. Защото както една книга прави човека …