Начало / Интервюта / Даниел Пенев: Поставяйте хората на първо място

Даниел Пенев: Поставяйте хората на първо място

„Обещанието на един молив“ провокира да сменим ценностната си система

How-Pencils-of-Promise-uses-design-to-engage-social-advocates-across-the-world-banner

Книга със странното заглавие „Обещанието на един молив“ веднага привлече вниманието ни, още повече, щом стана ясно, че то е обвързано с името на една благородна инициатива, превърнала се в авторитетна организация за помощ на деца от развиващите се страни и зад нея стои не по-малко интригуващата история на създателя ѝ Адам Браун. За харизмата на този филантроп и начина, по който сбъдва мечтата си, ни разказва преводачът на книгата Даниел Пенев.

– Очевидно заглавието „Обещанието на един молив“ е алегория. Какво означава моливът?

– Моливът е символ на знанието и образованието, на стремежа към самоусъвършенстване. Като студент Адам Браун участва в обменната програма Semester at Sea. Докато пътува по света, вместо да събира сувенири за спомен, той решава да задава следния въпрос на едно дете във всяка страна, която посещава: „Ако можеше да имаш каквото пожелаеш, какво би искал/а най-много?

Адам очаква да получи стандартни отговори за хората, живеещи в най-богатите и уредени държави – неща от сорта на просторна къща на брега на някое езеро, околосветско пътешествие, луксозен автомобил, компютър или вечеря с популярни личности от света на бизнеса, изкуството и спорта. Бързо обаче разбира колко далеч от истината е бил. Най-неочаквания отговор получава от просещ на улицата малчуган в Индия, който заявява, че най-много би искал да има молив. Няколкото мъже, които стават свидетели на разговора им, обясняват на Адам, че момчето никога не е ходило на училище, но е виждало други деца да пишат с моливи. В неговите очи моливът е много повече от средство за писане и рисуване – той е път към познанието.

Искреният отговор на момчето помага на Адам да разбере, че той, както повечето хора в развитите държави, приема достъпа до образование за даденост, докато милиони момчета и момичета в Азия, Африка и Централна Америка нямат възможност да посещават училище, камо ли да следват в университет. Това отрезвяване ражда идея, която по-късно покълва под формата на Pencils of Promise – неправителствена организация, която набира средства за изграждането на училища в бедни райони на развиващи се държави.

penev

– Как успява Адам Браун да убеди хората в своята кауза?

– Адам убеждава хората в своята кауза най-вече защото той самият вярва искрено в нея. Той работи по осъществянето на идеята си с цялото си сърце в продължение на години, а както знаем, искреният ентусиазъм и истинското усещане за смисъл са заразителни. По-важното обаче е, че те заразяват най-силно хора, които споделят ценностите и мечтите на автора на идеята – мъже и жени, които желаят да използват знанията, уменията, опита, контактите и времето си, за да подобрят нечий живот.

– Кого успява той да привлече?

– Pencils of Promise привлича всякакви хора – от ученици и студенти през професионалисти в различни сфери и хора с интерес към гражданския сектор до бизнесмени и филантропи. Едни започват да работят в Pencils of Promise, други се присъединяват като стажанти, трети подпомагат работата на Адам и екипа му като членове на борда на организацията, четвърти даряват знания и/или пари, пети провеждат кампании за набиране на средства в подкрепа на организацията… Сред поддръжниците ѝ са популярни личности като Джъстин Бийбър, Гари Вайнерчук и Рей Чембърс.

Историята на Адам и Pencils of Promise е извор на мъдрост и вдъхновение

adam-braun

– Защо според теб на доброволчеството в България се гледа с недоверие?

– Мнозина в България са склонни да подхождат с недоверие не само към доброволчеството, а към всеки акт на безвъзмездно оказване на подкрепа или споделяне на опит, особено спрямо непознати. Хубавата новина е, че лека-полека нагласите към доброволчеството у нас се променят в положителна посока. Потвърждение на думите ми ще намерите както в популярността и успешната дейност на платформата за доброволчество TimeHeroes, така и в хилядите последователи и сподвижници на Фондация „Подарете книга“, „Кан Академия България“, Сдружение „Операция Плюшено Мече“, „Успелите“, Сдружение „Тук-Там“, JAMBA и много, много други организации. Съществуването и успешното провеждане на разнообразни инициативи от тяхна страна са възможни именно благодарение на растящия брой българи, които дават израз на вродения ни инстинкт да правим добро и да споделяме.

– Ти си преводач на книгата, но освен работата с текста взе ли нещо друго от нея като опит, който смяташ, че можеш да приложиш?

-Със сигурност. Историята на Адам и Pencils of Promise е извор на мъдрост и вдъхновение за млад и любопитен човек като мен, който се стреми да допринася за облагородяването на средата си. Бих обобщил споделения от Адам опит в три ключови урока за пълноценен живот:

  • Поставяйте хората на първо място
  • Осмелявайте се да преминавате от идея към действие
  • Учете и се усъвършенствайте постоянно

Daniel Penev 2019

ДАНИЕЛ ПЕНЕВ е журналист, редактор и преводач от и на английски език. Автор на книгата Хората, които променят България (изд. AMG Publishing, 2019), преводач на „Обещанието на един молив“ (2020) и Буда в работата (2018) и редактор на „Маркетинг без бюджет“ (2018). Негови текстове са публикувани в български и международни медии като ClubZ.bg, TrueStory.bg, BBC Знание, Balkan Insight и EurActiv.com и в сайтовете на български неправителствени организации и компании като Сдружение „Тук-Тами Уча.се. Даниел има бакалавърска степен по журналистика и масови комуникации и по политически науки и международни отношения от Американски университет в България и магистърска степен по международни отношения от Централноевропейски университет.

Въпросите зададе Людмила Еленкова

Прочетете още

447260598_7212381622210312_5022166205131218588_n

Владимир Дворецки за литературното си откритие: Кевин Айърланд описва смело върхушката в мемоарите си

Преводите му се цитират и споделят и днес Един новозеландец попада през 1959 г. в …