Начало / Интервюта / Даниел Пенев: Поставяйте хората на първо място

Даниел Пенев: Поставяйте хората на първо място

„Обещанието на един молив“ провокира да сменим ценностната си система

How-Pencils-of-Promise-uses-design-to-engage-social-advocates-across-the-world-banner

Книга със странното заглавие „Обещанието на един молив“ веднага привлече вниманието ни, още повече, щом стана ясно, че то е обвързано с името на една благородна инициатива, превърнала се в авторитетна организация за помощ на деца от развиващите се страни и зад нея стои не по-малко интригуващата история на създателя ѝ Адам Браун. За харизмата на този филантроп и начина, по който сбъдва мечтата си, ни разказва преводачът на книгата Даниел Пенев.

– Очевидно заглавието „Обещанието на един молив“ е алегория. Какво означава моливът?

– Моливът е символ на знанието и образованието, на стремежа към самоусъвършенстване. Като студент Адам Браун участва в обменната програма Semester at Sea. Докато пътува по света, вместо да събира сувенири за спомен, той решава да задава следния въпрос на едно дете във всяка страна, която посещава: „Ако можеше да имаш каквото пожелаеш, какво би искал/а най-много?

Адам очаква да получи стандартни отговори за хората, живеещи в най-богатите и уредени държави – неща от сорта на просторна къща на брега на някое езеро, околосветско пътешествие, луксозен автомобил, компютър или вечеря с популярни личности от света на бизнеса, изкуството и спорта. Бързо обаче разбира колко далеч от истината е бил. Най-неочаквания отговор получава от просещ на улицата малчуган в Индия, който заявява, че най-много би искал да има молив. Няколкото мъже, които стават свидетели на разговора им, обясняват на Адам, че момчето никога не е ходило на училище, но е виждало други деца да пишат с моливи. В неговите очи моливът е много повече от средство за писане и рисуване – той е път към познанието.

Искреният отговор на момчето помага на Адам да разбере, че той, както повечето хора в развитите държави, приема достъпа до образование за даденост, докато милиони момчета и момичета в Азия, Африка и Централна Америка нямат възможност да посещават училище, камо ли да следват в университет. Това отрезвяване ражда идея, която по-късно покълва под формата на Pencils of Promise – неправителствена организация, която набира средства за изграждането на училища в бедни райони на развиващи се държави.

penev

– Как успява Адам Браун да убеди хората в своята кауза?

– Адам убеждава хората в своята кауза най-вече защото той самият вярва искрено в нея. Той работи по осъществянето на идеята си с цялото си сърце в продължение на години, а както знаем, искреният ентусиазъм и истинското усещане за смисъл са заразителни. По-важното обаче е, че те заразяват най-силно хора, които споделят ценностите и мечтите на автора на идеята – мъже и жени, които желаят да използват знанията, уменията, опита, контактите и времето си, за да подобрят нечий живот.

– Кого успява той да привлече?

– Pencils of Promise привлича всякакви хора – от ученици и студенти през професионалисти в различни сфери и хора с интерес към гражданския сектор до бизнесмени и филантропи. Едни започват да работят в Pencils of Promise, други се присъединяват като стажанти, трети подпомагат работата на Адам и екипа му като членове на борда на организацията, четвърти даряват знания и/или пари, пети провеждат кампании за набиране на средства в подкрепа на организацията… Сред поддръжниците ѝ са популярни личности като Джъстин Бийбър, Гари Вайнерчук и Рей Чембърс.

Историята на Адам и Pencils of Promise е извор на мъдрост и вдъхновение

adam-braun

– Защо според теб на доброволчеството в България се гледа с недоверие?

– Мнозина в България са склонни да подхождат с недоверие не само към доброволчеството, а към всеки акт на безвъзмездно оказване на подкрепа или споделяне на опит, особено спрямо непознати. Хубавата новина е, че лека-полека нагласите към доброволчеството у нас се променят в положителна посока. Потвърждение на думите ми ще намерите както в популярността и успешната дейност на платформата за доброволчество TimeHeroes, така и в хилядите последователи и сподвижници на Фондация „Подарете книга“, „Кан Академия България“, Сдружение „Операция Плюшено Мече“, „Успелите“, Сдружение „Тук-Там“, JAMBA и много, много други организации. Съществуването и успешното провеждане на разнообразни инициативи от тяхна страна са възможни именно благодарение на растящия брой българи, които дават израз на вродения ни инстинкт да правим добро и да споделяме.

– Ти си преводач на книгата, но освен работата с текста взе ли нещо друго от нея като опит, който смяташ, че можеш да приложиш?

-Със сигурност. Историята на Адам и Pencils of Promise е извор на мъдрост и вдъхновение за млад и любопитен човек като мен, който се стреми да допринася за облагородяването на средата си. Бих обобщил споделения от Адам опит в три ключови урока за пълноценен живот:

  • Поставяйте хората на първо място
  • Осмелявайте се да преминавате от идея към действие
  • Учете и се усъвършенствайте постоянно

Daniel Penev 2019

ДАНИЕЛ ПЕНЕВ е журналист, редактор и преводач от и на английски език. Автор на книгата Хората, които променят България (изд. AMG Publishing, 2019), преводач на „Обещанието на един молив“ (2020) и Буда в работата (2018) и редактор на „Маркетинг без бюджет“ (2018). Негови текстове са публикувани в български и международни медии като ClubZ.bg, TrueStory.bg, BBC Знание, Balkan Insight и EurActiv.com и в сайтовете на български неправителствени организации и компании като Сдружение „Тук-Тами Уча.се. Даниел има бакалавърска степен по журналистика и масови комуникации и по политически науки и международни отношения от Американски университет в България и магистърска степен по международни отношения от Централноевропейски университет.

Въпросите зададе Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

223563_b

Майстор на късия разказ

Людмила Еленкова, радио Хеликон „Средновековие. Ваканция“ е четвъртата книга на Ян Балабан, която излиза на …