Начало / Читателски дневник / Ако сънуваш книга, чака те богатство

Ако сънуваш книга, чака те богатство

14 март е само за сънища – отбелязваме Световния ден на съня

Little_girls_Book_Sleep_448098

Според съновника, ако видиш насън разтворена книга, на път е Но ако я четеш, значи те очаква шеметна сполука. По-лошо е, ако сънуваш, че я пишеш – това вече предвещава неприятности.

Преди сънищата обаче е самото заспиване – точно на 14 март се отбелязва Световния ден на съня. А какво друго е сънят, ако не врата към подсъзнателното

И Юнг го твърди! Една интересна книга, която осветлява значението на съня, е автобиографията му, която носи интригуващото подзаглавие  „Спомени, сънища, размисли”.

Иначе обичаме да обсъждаме сънищата си и да търсим в тях някакъв подтекст – ненапразно съновниците са едни от най-интригуващите книги. Но „Джобният съновник” на Джаклин Тауърс предлага много повече от обикновено тълкуване на сънища – авторът описва сънищата от зората на човечеството и разказва много интересни неща, например за пророческите сънища.

Тълкуването на сънищата всъщност може да е много сериозно, както показва и книгата на белгийския психиатър Пиер Дако – тя се казва точно така, „Тълкуване на сънища”.

И като е сън, нека да е ангелски – затова с удоволствие разтваряме и „Сънища с ангелите” на любимата Дорийн Върчу, написана заедно с Мелиса Върчу.

Седем часа и половина сън на денонощие препоръчват учените… и двойно повече за котките

50561-cat-sleeping-lying-paw-humor-books

Иначе самият Ден на съня идва, за да отбележи колко е важно всъщност да се наспиваме, защото нашата епоха, каквато е тревожна, бележи бум и в проблемите със съня. А това например се отразява на имунната ни система, ставаме по-податливи на какви ли не болести.

Седем часа и половина сън на денонощие, това е препоръката, макар че всички сме различни… Следобедната дрямка, казват учените, има освежаващо въздействие върху тялото и психиката. Накратко казано, хубав празник – може да се позоваваме именно на тези препоръки, когато ни се иска да попаднем в прегръдката на Морфей, богът на сънищата от древногръцката митология.

Но сега сме в прегръдката на книгите – какво ще кажете за „Доктор Сън” на Стивън Кинг, това разсънва моментално!

Книги за хубав сън предлага и „Хеликон“ – вижте специалната подборка
Заглавия за добър сън подбра Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …