Начало / Читателски дневник / Ако сънуваш книга, чака те богатство

Ако сънуваш книга, чака те богатство

14 март е само за сънища – отбелязваме Световния ден на съня

Little_girls_Book_Sleep_448098

Според съновника, ако видиш насън разтворена книга, на път е Но ако я четеш, значи те очаква шеметна сполука. По-лошо е, ако сънуваш, че я пишеш – това вече предвещава неприятности.

Преди сънищата обаче е самото заспиване – точно на 14 март се отбелязва Световния ден на съня. А какво друго е сънят, ако не врата към подсъзнателното

И Юнг го твърди! Една интересна книга, която осветлява значението на съня, е автобиографията му, която носи интригуващото подзаглавие  „Спомени, сънища, размисли”.

Иначе обичаме да обсъждаме сънищата си и да търсим в тях някакъв подтекст – ненапразно съновниците са едни от най-интригуващите книги. Но „Джобният съновник” на Джаклин Тауърс предлага много повече от обикновено тълкуване на сънища – авторът описва сънищата от зората на човечеството и разказва много интересни неща, например за пророческите сънища.

Тълкуването на сънищата всъщност може да е много сериозно, както показва и книгата на белгийския психиатър Пиер Дако – тя се казва точно така, „Тълкуване на сънища”.

И като е сън, нека да е ангелски – затова с удоволствие разтваряме и „Сънища с ангелите” на любимата Дорийн Върчу, написана заедно с Мелиса Върчу.

Седем часа и половина сън на денонощие препоръчват учените… и двойно повече за котките

50561-cat-sleeping-lying-paw-humor-books

Иначе самият Ден на съня идва, за да отбележи колко е важно всъщност да се наспиваме, защото нашата епоха, каквато е тревожна, бележи бум и в проблемите със съня. А това например се отразява на имунната ни система, ставаме по-податливи на какви ли не болести.

Седем часа и половина сън на денонощие, това е препоръката, макар че всички сме различни… Следобедната дрямка, казват учените, има освежаващо въздействие върху тялото и психиката. Накратко казано, хубав празник – може да се позоваваме именно на тези препоръки, когато ни се иска да попаднем в прегръдката на Морфей, богът на сънищата от древногръцката митология.

Но сега сме в прегръдката на книгите – какво ще кажете за „Доктор Сън” на Стивън Кинг, това разсънва моментално!

Книги за хубав сън предлага и „Хеликон“ – вижте специалната подборка
Заглавия за добър сън подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Любимите литературни герои

Малко от книгите, които ни карат да се влюбим в тях Попитахме ви точно това …