На фокус
Начало / Интервюта / “Вещерът“ се превърна в новия „Игра на тронове“

“Вещерът“ се превърна в новия „Игра на тронове“

Полякът Анджей Сапковски е на върха на славата си сега

CD-Projekt-and-The-Witcher-author-Andrzej-Sapkowski-sign-a

Дебютният сезон на сериала се прие много положително, като вече се заговори и за продължение. Падна и един рекорд: „Вещерът“ се превърна в най-гледания дебют на „Нетфликс“. За да се поддържа висок интереса на зрителите, сега по спешност се подготвя аниме, посветено на главния герой – Гералт от Ривия.

Успехът на сериала веднага подпечата и съдбата на книгите. „Вещерът: Последното желание“ вече два месеца е сред бестселърите на „Ню Йорк Таймс“. Но самият Сапковски остава твърдо стъпил на земята, както си личи по това интервю.

– Как се почувствахте, когато ви предложиха екранизиране на „Вещерът“? Имахте ли някакви предрасъдъци?

Трябва да призная, че в началото нямах желание. Към мен са се обръщали и преди много хора, предимно далеч от сериозното. Така на практика загубих надежда и ми беше трудно да си я възвърна, когато изведнъж се появи оферта. Самата тя беше делова, а хората, стоящи зад нея, симпатични. Имах основание да реагирам положително.

Доколко участвахте в продуцентския процес?

Не много, по мое желание. Не обичам да работя твърде много или прекалено дълго. Между другото, изобщо не обичам да работя. „Който от вас е безгрешен, нека първи хвърли камък върху мен„, както се казва в Евангелието на Йоан.

Имаше ли нещо, за което настоявахте да бъдете включено?

Силно вярвам в свободата на един творец и неговата художествена изява. Не се намесвам и не налагам възгледите си на други артисти. Не настоявам за нищо и не се боря за нищо. Съветвам, когато е необходимо и когато е поискано.

Какво ви изненада най-много в продуцентския процес?

Много неща. Въпреки че не се изненадвам толкова лесно. Вярвате или не, когато пиша, не виждам никакви изображения. При мен не е визуален процес. Виждам само букви и работя с букви. Така че, когато се изправя пред някаква визуализация на работата си – било то комикси, игри или филми, понякога съм наистина изненадан. Възможно най-приятно.

Какво смятате, че не сте пресъздали успешно на екрана в адаптацията?

Ще бъда идиот, ако кажа. Моето име се появява в надписите.

Процесът при мен не е визуален. Виждам само букви и работя с букви

netflix-announces-new-castmembers-for-the-witcher-season-2-production

Как бихте сравнили сериала „Вещерът“ с видеоигрите по книгите?

Не мога да го направя, защото никога не съм ги играл. Откакто бях дете, не съм играл никакви игри – с изключение на бридж и покер. Видеоигрите просто не са за мен, предпочитам книгите като забавление. Както и да е, според мен телевизионните сериали и видеоигрите – всяка от тях – не могат да се сравняват. Те са твърде различни в подхода, правенето и обективността. Не можете да сравните спагети карбонара с велосипед. Въпреки че и двете имат предимства и недостатъци.

– Заради популярността на „Вещерът“ се забелязва засилен интерес както към книгите, така и към видеоигрите. Защо се получава така?

Изкушавам се да кажа, че е заради изключителния талант на автора, но няма да го направя, твърде съм скромен. Ще отговоря на вашия въпрос с латинската поговорка habent sua fata libelli, книгите имат своя съдба.

Обявиха че ще има и втори сезон на филма, какво очаквате да се случи?

Позволете ми да цитирам Джо Абъркромби, авторът, чиито книги ми харесват много: „Животът всъщност е твърде сложен. Най-добре да запазите очакванията си ниски. Може би ще бъдете приятно изненадани.

По материали от io9.gizmodo.com: Ивелина Маринова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Мишел Уелбек предизвика отново гнева на френски мюсюлмани

Заплахата за съдебно дело остава Думите на писателя, че французите ще атакуват с оръжие мюсюлманите, …