Начало / Любопитно / Поетична аптека предписва стихове вместо лекарства

Поетична аптека предписва стихове вместо лекарства

Пациентите си очаква в Бишъпс Касъл, Великобритания

OFX6IRZX4RFC7LWUXKPTMUMPVU

Създадена е по идея на една поетеса – Дебора Алма. Повечето от посетителите, които прекрачват вратите на необикновената аптека, търсят помощ срещу напрежението от съвременния начин на живот.

Дебора Алма подрежда книгите в аптеката-книжарница по емоционалната окраска, която носят. Както вярва твърдо, поезията може да облекчи множество страдания – от изтощение и стрес до разбито сърце. Дебора организира и поетични семинари и консултации, като всичко това съчетава с работата си на университетски преподавател в Уорсестър и Кийл. Ангажира се в училища и с групи от уязвими хора.

Британката притежава и собствена линейка, с която посещава нуждаещите се, а след прегледа им изписва именно поезия. Самите консултации с пациенти включват поредица от въпроси за емоционалното им състояние, като след това Дебора Алма им предписва внимателно подбрано стихотворение.

Мисля, че ако в това, което правя, има някакво умение – казва поетесата, – то е да избера точното стихотворение за точния човек, след като мъничко го опозная. Предпиша ли някому стихотворение, то става „негово”. Залепя си го на хладилника – може да е окуражително или насърчително, въодушевяващо и какво ли още не.

skynews-poetry-poetry-pharmacy_4878192

Алма е работила и с пациенти, страдащи от деменция, като установява, че поезията може да промени настроението на човек, а също и това, че хората обичат някой да ги слуша много внимателно – толкова внимателно, че да си записва какво казват и истински да го цени. Така в един „лудешки” момент попада на стара линейка, която се продава, купува я, а самата тя се превръща в поет за спешни случаи. Започва да пътува из страната и да раздава стихове.

Поетесата вярва, че тази форма на изкуство „може да представлява съкровена връзка с някого, който е преживял проблем преди теб, преодолял го е и го е изразил. Може да е молитва, може да е проклятие, може да е любовно стихотворение или вълшебство.

Световната здравна организация наскоро публикува доклад, който потвърждава, че съществуват значителни и все повече доказателства за това, че изкуствата въздействат положително върху здравето и в поетичната аптека вярват, че ако правилното стихотворение стигне до точния човек, нещата ще тръгнат към добро.

Лира.бг по материали от sky.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

41XM82pVeZL._SX321_BO1,204,203,200_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (5 септември – 11 септември)

Джеймс Патерсън с книга за принцеса Даяна Книжните класации в света естествено реагираха на новината за …