На фокус
Начало / Любопитно / Поетична аптека предписва стихове вместо лекарства

Поетична аптека предписва стихове вместо лекарства

Пациентите си очаква в Бишъпс Касъл, Великобритания

OFX6IRZX4RFC7LWUXKPTMUMPVU

Създадена е по идея на една поетеса – Дебора Алма. Повечето от посетителите, които прекрачват вратите на необикновената аптека, търсят помощ срещу напрежението от съвременния начин на живот.

Дебора Алма подрежда книгите в аптеката-книжарница по емоционалната окраска, която носят. Както вярва твърдо, поезията може да облекчи множество страдания – от изтощение и стрес до разбито сърце. Дебора организира и поетични семинари и консултации, като всичко това съчетава с работата си на университетски преподавател в Уорсестър и Кийл. Ангажира се в училища и с групи от уязвими хора.

Британката притежава и собствена линейка, с която посещава нуждаещите се, а след прегледа им изписва именно поезия. Самите консултации с пациенти включват поредица от въпроси за емоционалното им състояние, като след това Дебора Алма им предписва внимателно подбрано стихотворение.

Мисля, че ако в това, което правя, има някакво умение – казва поетесата, – то е да избера точното стихотворение за точния човек, след като мъничко го опозная. Предпиша ли някому стихотворение, то става „негово”. Залепя си го на хладилника – може да е окуражително или насърчително, въодушевяващо и какво ли още не.

skynews-poetry-poetry-pharmacy_4878192

Алма е работила и с пациенти, страдащи от деменция, като установява, че поезията може да промени настроението на човек, а също и това, че хората обичат някой да ги слуша много внимателно – толкова внимателно, че да си записва какво казват и истински да го цени. Така в един „лудешки” момент попада на стара линейка, която се продава, купува я, а самата тя се превръща в поет за спешни случаи. Започва да пътува из страната и да раздава стихове.

Поетесата вярва, че тази форма на изкуство „може да представлява съкровена връзка с някого, който е преживял проблем преди теб, преодолял го е и го е изразил. Може да е молитва, може да е проклятие, може да е любовно стихотворение или вълшебство.

Световната здравна организация наскоро публикува доклад, който потвърждава, че съществуват значителни и все повече доказателства за това, че изкуствата въздействат положително върху здравето и в поетичната аптека вярват, че ако правилното стихотворение стигне до точния човек, нещата ще тръгнат към добро.

Лира.бг по материали от sky.com

Прочетете още

225784_b (1)

Евтина, а ценна книга!

„Дневник на едно поклонничество„ е петият роман на Джером К. Джером след обичаните „Празни мисли на един …