Начало / Свят / Сбогуваме се с Мери Хигинс Кларк

Сбогуваме се с Мери Хигинс Кларк

Писателката почина на 92 години

200131225514-mary-higgins-clark-exlarge-169
Радваше се на творческо дълголетие и на обичта на читателите по цял свят. Наричат я „кралицата на съспенса„, като и до днес Меги Хигинс Кларк е сред най-разпознаваемите имена в криминалния жанр. Авторката има над 50 романа, като последните създава в тандем с Алафеър Бърк.

Мери Хигинс Кларк произхожда от семейство на ирландски католици в Ню Йорк и рано се сблъсква с трудностите. Когато е на десет годиниq остава без баща, ирландският пъб, с който се издържат, запада, губят жилището си, а в разгара на Втората световна война големият й брат се разболява в армията и умира. Но писането е силата на Мери Хигинс Кларк, затова тя завършва училище за секретарки и става рекламен асистент в „Ремингтън“. Неин колега по онова време е бил Джоузеф Хелър. Пътят нагоре на бъдещата писателка минава и през американската авиокомпания „Пан Американ„, където работи като стюардеса.

215269_bНеслучайно първият разказ, с който успява да спечели 100 долара, се казва „Пътник без билет„. Майка на пет деца, дори след смъртта на съпруга си Уорън Кларк през 1964 г. упоритата дама не се отказва. И възпитава децата си в същия трудолюбив дух. На първата Коледа без баща им тя подарява на всяко по едно стихотворение. Пише сутрин, между пет и седем часа, преди да ги изпрати на училище, докато кариерата ѝ постепенно напредва. От сценарист на кратки текстове за радио и реклами, тя се насочва към романите с криминален сюжет, защото това се търси. Непрекъснато посещава курсове по творческо писане, семинари по литература и междуременно успява да завърши университет с бакалавърска степен по философия.

Успехът не закъснява – първият трилър на Мери Хигинс Кларк „Къде са децата?“ е публикуван през 1975 г. и бързо се превръща в бестселър. Следват втори брак и развод, компания за радиосценарии, на която тя е творчески директор, въобще – машината, 218888_bнаречена „американска мечта„, се завърта, за да превземе и Европа – през 1980 г. Мери Хигинс Кларк е удостоена с Голямата награда за криминална литература на Франция, литературната награда на филмовия фестивал в Довил през 1999 г., а през 2000 г. е обявена за кавалер на Ордена на изкуствата и литературата на Франция. През 2011 г. вече е част от Залата на славата на Ню Джърси за своя принос в литературата и благотворителността. Осемнайсет пъти получава титлата „доктор хонорис кауза“ на различни учебни заведения.

Зад всички впечатляващи признания и огромните ѝ тиражи стои желязна дисциплина и отношение към читателите. А как пише? Ето едно изречение от нейна книга, стегнато и красноречиво, с което изразяваме почит към духа на Мери Хигинс Кларк.

„Тъкмо когато допиваше последната затопляща глътка бърбън, той си даде сметка за единствената грешка, която бе допуснал, и разбра кой неизбежно щеше да я забележи“.

Текст Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Gailbraith_TheRunningGrave_LP.indd

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (9 октомври – 15 октомври)

Нов роман от Робърт Галбрейт! Псевдонимът, под който Дж. К. Роулинг създаде тази поредица за любители на …