Начало / България / Още 37 смешни и вълнуващи истории за най-трудната мисия

Още 37 смешни и вълнуващи истории за най-трудната мисия

222299_bДве години след успеха на „Да оцелееш като родител“ Елисавета Белобрадова и Красимира Хажииванова – щурите глави от „Майко мила!“ са готови да ви изненадат с неговото достойно и още по-смешно продължение – „Да оцелееш като родител 2“!
Някои ще кажат – е какво има да му се оцелява, то нищо и никаква работа, къде-къде по-трудно е да оцелееш в джунглата или в снежна виелица в планината! И вие сте прави, но позволете на най-щурите родители в България да споделят с вас няколко примера от родителската джунгла.

Втора част на най-забавния наръчник по оцеляване с текстовете на Елисавета Белобрадова, Красимира Хаджииванова, Йоана Станчева, Оля Антонова, Аксиния Генчева, Илиян Любомиров, Александър Миланов, Ралица Попгеоргиева, Ангелин Балсамаджиев и Захари Карабашлиев ще ви направят част от обичайните тревоги и вълнения, през които предстоящите и настоящи родители преминават. Всичко това, преразказано по невероятно забавен начин.

В „Да оцелееш като родител 2“ ще разберете как се оцелява, когато си самотна майка на три деца? Как се преживява хроничната умора? Какво е да имаш „различно“ дете? И защо да чуеш, че си болна, понякога е най-хубавото нещо на света?
От него ще научите и още:
•    Как да разберем дали сме бременни, или не сме
•    Кои са петте начина да кажем на мъжа, че ще става баща
•    Как да идем на маскено парти, ако сме бременни
•    Проблем ли е секс по време на бременност
•    Кои са недопустимите състояния за водене на дете на детска площадка
•    Как да разговаряме с четиригодишно
•    Бърз наръчник по средно образование
•    Как да оцелеем по време на родителската среща – арена за излагации
И още много други.
Накрая няма да ни остане нищо друго освен да си кажем, че каквото и да се случва, все пак важното е да сме здрави и да се грижим за себе си, за да може и другите около нас да са добре. Защото това е то да си родител – едно безкрайно приключение, в което има от всичко по малко – и смях, и тъга, и болка, и радост. Но всичко винаги си заслужава и не бихме го заменили за нищо на света.
Стискаме зъби и продължаваме напред!

 

ОТКЪС

И след толкова разкази, случки, перипетии и вълнения време е да се съберем всички и да вземем да сключим един пакт, както казва нашата приятелка Оля. Да се разберем по едни четири точки, които ще ни запазят като здрави, пълноценни, щастливи и с разсъдъка си същества възможно най-дълго време! Защото въпреки всички гадости животът е хубав, пълен е с вкусни неща за ядене и пиене, с велико­лепни места, които трябва да видим, и с хора, които ще ни карат да се смеем и да сме щастливи. Така че – дайте да го живеем!

Четири смислени новогодишни обещания

Красимира Хаджииванова

Е, отново е 31 декември, скъпи приятелки, и остават само някакви си часове до момента, в който всички ще се прегръщаме, ще си заливаме обувките с шампанско и ще ревем като мандри­ли, за да отбележим фантастичната новина, че сме доживели да изпратим още една година.

И разбира се, умопомрачени от този факт, ще си обещаваме – едни на други, както и сами на себе си, сума ти простотии, които никога няма да изпълним – да спортуваме всеки ден (ХАХА­ХА), да спестяваме пари (да бе, да), да бъдем по-добри хора (защо??) и прочие фалшиви неща, които нито разбираме, нито можем да постигнем.

Затова, за разнообразие, тази година имам едно предложение – да си обещаем няколко неща, които наистина имат значение и смисъл. И така, седнете някъде, имате още малко време, преди гостите да са дошли и да са почнали да бе­лят фъстъци по килима ви или вие да отидете на гости и да се напиете като казак.

Сипете си една руска салата, налейте си една чаша уиски, облегнете се на дивана и веднага си обещайте следните нещa:

 

ДА СМЕ ЖИВИ

Да сме живи, е едно много хубаво пожелание, както и една категорична база за останалите обещания. Мислете за това да останете живи като за една бетонна плоча, върху която след това ще построите криво-ляво някакви стени, ще сложите алуминиева дограма, за да не ви духа на кръста, и ще постелете персийски килим, върху който ще се въргаляте като щастлива и преяла мечка цяла година.

Защото, съгласете се, ако не сме живи, а сме умрели, няма как да спортуваме всеки ден, да пестим пари и да сме много добри към другите, по-лоши хора (в случай че това е, което е важно за вас).

Освен това, ако сме умрели, няма да можем да се тъпчем с шоколад и баклава, да пием вино и да ходим на море в Гърция, което също е голяма загуба.

Така че нека тържествено да си обещаем, че и догодина ще сме живи, като за целта не пре­сичаме на червено, не правим забранен ляв завой, не минаваме под балкони, когато от БАН преду­предят, че ще има червен код за ураганен вятър, не ходим по джапанки да покоряваме планински върхове, не яздим коне, не берем гъби в гората, не се качваме на мотори, не скачаме през прозорци и казано накратко – не правим глупости, които намаляват шансовете ни да сме живи.

След като си обещаем да не извършваме всички тези и още няколко други тъпотии, ще се поста­раем и да сме здрави, за което вече е необходимо да си обещаем и други неща.

ДА НЕ СЕ СЪСТЕЗАВАМЕ С ДРУГИТЕ

Интернет, пък и реалният живот, е пълен с жени, които сякаш идват от други галакти­ки, където да си организирана, изпълнителна и успешна майка на три деца, която работи, учи пета магистратура, винаги е с изряден ма­никюр и става за фитнес в пет сутринта, явно е някаква тройна ваксина, която ти бият още в родилното.

Ако непрекъснато се блъскате в супер успешни майки, които си гледат децата по най-съвремен­ни, щадящи, развиващи, когнитивно стимули­ращи, екологично чисти и органично издържани методи, според които никога не трябва да пови­шавате тон и всяка сутрин започвате деня с ус­мивка, изстискан лимон и каша от дива гречка, а в същото време вие едва успявате да сварите едни НЕПЪЛНОЗЪРНЕСТИ макарони със сирене за вечеря и да прочетете набързо и за шестхи­ляден път „Вълкът и седемте козлета“, а след това да заспите като изнемощяла коза на дива­на – успокойте се.

И аз съм така.

Ето, вижте ме – признавам си, че аз съм една майка, която никога не е гледала детето си по метода „Монтесори“, още по-малко – по валдорфската педагогика.

Аз отглеждам детето си по метода КРАСИ­МИРА, което означава, че никога не съм низала пуканки на пръчка, не съм боядисвала шишарки, не съм правила броеница от бял боб, нито съм събирала обли речни камъни, които след това, в смях и закачки, да оцветим с екологично чисти боички, да им напишем номера и да наредим в ба­нята, така че детето да се научи да брои, дока­то се къпе.

Не готвя курабийки от високопланински ли­мец, не изстисквам сок от биопортокал (а само от обикновен, прозаичен портокал) и не купувам органични биосолети по осем лева парчето, кои­то след това да събирам със сълзи на очи от ки­лима и да се опитвам да ги залепя с тиксо.

ПРОСТО НЯМАМ НЕРВИ ЗА ТОВА.

ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ??? УЖАС!

И да, ЗНАМ, че има много по-добри и съвестни майки от мен, чиито деца вече пеят химна, мо­гат да водят лек и неангажиращ разговор на ан­глийски, а от догодина ще ходят на състезание по ски алпийски дисциплини.

И да, ЗНАМ, че всичко е въпрос на организация, планиране и ЖЕЛАНИЕ.

Само че в моя живот организацията, плани­рането и желанието ми стигат точно за това, което правя сега, и за нищо повече.

И нямам намерение да се трепя от зор да си доказвам противното.И също така смятам, че това е съвършено нормално. Пробвайте и вие.

ДА СЕ УСПОКОИМ И ДА ГО ЖИВЕЕМ ТОЯ ЖИВОТ

Това, разбира се, не означава да зарежете всич­ко и да хукнете към Еквадор, където да потъне­те в наркотици и разврат, защото един път се живее.

Не че звучи зле, но да бъдем реалисти – да се успокоим и да го живеем тоя живот, в нашия слу­чай означава да престанем да се опитваме да сме свръххора, които събират трохи от пода, тър­чат като катъри, попълват таблици в ексел, пращат имейли, сгъват стотици скапани чора­пи и се подстригват един път на три месеца.

Можем вместо това да си обещаем да я отпус­нем тая сбръчкана душа, да излизаме по-често с приятели, да ядем хубава храна и да пием вино или каквото там ни се пие, защото, съжалявам, че ще ви разочаровам, но никой на тоя свят няма да ви връчи награда за най-чист килим, за най-добре лъсната плочка в банята или за най-хубаво сварен грах.

За най-добре избърсан под зад хладилника също не съм чувала да дават. Сори.

А сега си отпийте от чашата и се направете, че не виждате, че детето ОТНОВО е разсипа­ло кисело мляко по пода. В смисъл – ДА, И НИЕ ВИЖДАМЕ, ЧЕ ТАМ ИМА ПЕТНО ОТ КИСЕЛО МЛЯКО, НО МАЙНАТА МУ.

Ако никой не го избърше, ще изсъхне от само себе си.

Наздраве!

ДА СЕ ОБИЧАМЕ И ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА СЕБЕ СИ

Знам, че за някои от нас това е много голямо предизвикателство, защото, хей, каква обич, каква грижа ти е влязла в главата бе, Красими­ра, като има да се готви, да се пере и да се ходи на работа, за да се печелят пари и да се плащат детски градини, курсове по английски, част­ни уроци по математика и какво ли още не, но вижте какво – колкото и да ви звучи тъпо и из­вадено като от семинар по позитивно мислене, да се обичате, да си пазите здравето и да се гри­жите за себе си, е наистина важно.

Важно е и за вас, и за тези около вас – и децата, и близките, и приятелите.

Никой няма да има полза от вас, ако изведнъж получите бърнаут или изпаднете в депресия, или станете алкохолик. ИЛИ И ТРИТЕ ЕДНО­ВРЕМЕННО.

Така че сега си обещайте най-тържествено, че през 2020 година ще го карате по-спокойно, ще се обичате и ще се грижите за себе си, няма да се изтезавате, че нещо не сте свършили така, както СТЕ СИ ПРЕДСТАВЯЛИ, че ще го свърши­те, че не сте отслабнали с петнайсет кила, че не сте спестили шест хиляди лева за нова кола или че не правите по осем хиляди коремни преси на ден.

Вместо това си обещайте, че ще идете на ре­довен профилактичен здравен преглед, както и на мамолог (ето, и аз си го обещавам публично), а след това, ако искате, си обещайте да идете и на астролог, на рейки, на кънки или пък на кино, на шопинг, на масаж или просто някъде на тъм­но, където има легло и възглавница, и няма часов­ник, деца и съсед, който разбива носеща стена с пневматичен чук.

Аз ви го пожелавам от сърце – бъдете здрави, грижете се за себе си, обръщайте си внимание и си позволявайте да си позволявате.

Честита Нова година и наздраве!

P.S. Добре, идете най-накрая да избършете това леке от земята, защото виждам, че вече ви треперят ръцете от нерви.