Начало / Читателски дневник / Класически книги ще гледаме на кино през 2020-а

Класически книги ще гледаме на кино през 2020-а

Ето го най-очакваното сред екранизациите
filmkino

Филмите по вечните творби обикновено будят повече от противоречиви реакции. И въпреки това ги гледаме! Защото върху бялото платно оживяват герои и отношения, които са ни повече от познати. Ето най-хубавото, което ни предстои тази 2020-а.

Сред най-очакваните заглавия в киносалоните ще е „Ема“

maxresdefault

В ролята на красивата, богата и неомъжена госпожица ще видим Аня Тейлър-Джой. Книгата ни връща две столетия назад във времето – и разказва комична история за търсенето на партньор в едно сковаващо с правилата си общество. Да си красива и едновременно с това твърдоглава определено е голямо житейско изпитание – и Ема го изпитва на свой гръб. Интересното е, че режисьорът – Отъм де Уайлд, прави своя дебют, при това на 50. Отъм е се е посветила на фотографията, така че със сигурност ни очаква красив филм. Българската премиера е насрочена за 14 февруари 2020-а.

На белия екран ще се прероди и „Малки жени“

little-women-1

На всичко отгоре в Хеликон може да намерите както класическата творба на американсата писателка Луиза Мей Олкът, така и продължението й, което се казва „Добри съпруги“. Самата продукция е режисирана от Грета Гъруиг. Ще се насладим на Мерил Стрийп, на Ема Уотсън, Тимъти Шаламей, Лора Дърн и други, филмът наистина ще е празник за окото и сърцето. Критиците споделят, че ще видим нещо напълно различно от предишната версия, която е от 1994-а. Историята сега се разказва от две от сестрите Марч – първо в зряла възраст, а после и в детството им. Българската премиера е планирана за 24 януари 2020-а.

Очаква ни и нова екранизация на историята за доктор Дулитъл

dolittle-2-1570984993

Децата също има на какво да се зарадват… Най-важната роля във филма е поверена на Робърт Дауни Джуниър. За разлика от книгата, която носи прекрасна приключенска атмосфера, новата кино версия залага на така модерните в киното фентъзи елементи. Дано вместо с доктор Дулитъл не се сблъскаме с някой супер герой! Премиерата на филма у нас е предвидена за 17 януари.

Към екраните се е запътила и „Ребека“ на Дафни Дю Морие

rebecca-movie-netflix_Wordpress-Featured-Image

Наричат романа „един от най-обичаните за всички времена“. В предаването „Голямото четене“ по БиБиСи книгата заема престижното 14-о място в съкровищницата на англоезичната литература. За екранизацията на „Ребека“ засега е известно това, че ще видим Арни Хамър и Лили Джеймс в главните роли. На плещите на екипа ще тежи и тежко наследство – още през 1940-а излиза версия, режисирана от самия Хичкок, която печели и наградата „Оскар“ за най-добър филм. Датата за премиера на новата продукция още не е обявена.

„Дивото зове“ е сред най-добрите приключенски истории

maxresdefault (1)

Книгата на големия Джек Лондон е поела на път към големия екран, като продукцията веднага спечели вниманието на зрителите заради новината, че Харисън Форд се е завърнал на снимачната площадка, за да изиграе ролята на златотърсач. 77-годишният актьор ще партнира на едно от най-известните кучета в света на литературата. Кучето Бък обаче ще е компютърно генерирано в новата продукция. И така обаче казват, че приключението си заслужава, а филмът ще донесе най-доброто на любителите на старата школа. Българската премиера е насрочена за 21 февруари 2020-а.

„Зайчето Питър“ помага децата да започнат да четат

maxresdefault (2)

Тук киното прави за мисията всичко по силите си – вълшебната история на Биатрикс Потър отново ще оживее с продължението на филма от миналата година. „Зайчето Питър: По широкия свят“ обещава да е също толкова приказен и мил. Самата книга е илюстрирана и написана от мадам Потър преди вече 127 години. Разбира се, версията, която ни предлагат кинематографистите, е доста по-разчупена и разширена, но и така е останала една нишка, която води именно към класическата творба. По следите на Питър ще сме в нашите киносалони от 3 април 2020-а.

През 2020-а ще се открехне и вратата към „Тайната градина“ на Франсис Бърнет

maxresdefault (3)

Прекрасна и красива, книгата изразява вярата на нейния автор, че силата на любовта и доброто могат да променят всяко обстоятелство. Главната героиня ще ни покаже Дикси Егерикс – капризно 10-годишно хлапе, чиито родители са повече от богати. Семейното нещастие обаче отвежда момичето до входа на Тайната градина в имението на чичо й – в ролята тук е Колин Фърт. Българската премиера е предвидена за 24 април 2020-а.

„Смърт край Нил“ е още една история, в която властва напрежението

1-30

Но това е разбираемо, след като е създадена от майстора на криминалетата Агата Кристи. Тук прочутият Еркюл Поаро се изправя пред предизвикателството да разследва цял параход пътници, че да открие убиеца на млада жена. Кенет Брана режисира и играе главната роля едновременно, като това не му е за първи път. Преди време „Убийство в Ориент експрес“ му донесе наистина голям успех, така че с нетърпение очакваме и новата екранизация. Премиерата ѝ у нас обаче ще е едва наесен – на 9 октомври 2020-а.

Годината ще е прекрасна и за почитателите на Роалд Дал

image-asset

На екран ще оживее още една от вълшебните му истории – този път е ред на „Вещиците“. Най-видната вещица явно ще е Ан Хатауей, а с режисурата се е заел Робърт Земекис. За отбелязване е и обещанието, че сценарият ще следва плътно сюжета от книгата на Роалд Дал. Така че ни предстои драматична среща с орда детемразки, а насреща им ще се изправи едно момче едва на 7. Премиерата също е наесен – на 9 октомври 2020-а.

За финал – великия „Дюн“ на Франк Хърбърт

kyle-mclachlan-as-paul-atreiedes-in-dune

Едно от най-известните произведения във фантастичния жанр, това е и най-четеният роман – единственото възможно сравнение за влиянието му е с „Властелинът на пръстените“. Сега режисьорът Дени Вилньов иска да го превърне в мега продукция, като е ангажирал за ролите Хавиер Бардем, Стелан Скарсгард, Шарлот Рамплинг и др. Предварителните очаквания са за нещо средно между „Игра на тронове“ и „Междузвездни войни“. Филмът ще се появи за Коледа тази година – по кината ще е от 18 декември 2020-а.

От страниците до екрана водят всъщност още много книги. Точно в сезона на филмовите награди това удивително пътешествие ви предлагат и книжарници Хеликон. Насладете се на образците, по които са създадени много известни продукции. Заслужава си!

На книга и кино ви покани Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …