На фокус
Начало / Свят / Автори, които променят света, отличи „Уотърстоунс“

Автори, които променят света, отличи „Уотърстоунс“

Хит на Острова е самоукият Чарли Макъзи

b8bd2012-f772-46ee-a2d6-ba99f99f2deb

Едно от най-важните литературни отличия във Великобритания е на веригата книжарници „Уотърстоунс“. Основана през 2012-а, наградата се връчва малко преди Коледа за книга, която вече се е превърнала в бестселър и която носи ценно послание.
Номинациите се правят от книжарите на компанията. Някои от предишните победители са „Стоунър” на Джон Уилямс и „Нормални хора” на Сали Руни, които може да се намерят и в превод на български.

Тази година обаче, в духа на „Букър“, победителите са двама. Освен досегашната категория „Книга на годината”, „Уотърстоунс“ добави нова – „Автор на годината”, която отиде при смелата и вдъхновяваща Грета Тунберг и нейната „Никой не е твърде малък, за да промени света“ (No one is too small to make a difference).

Колекцията от речи на младото шведско момиче, което се превърна в двигател на движениeто против климатичните промени и увлече след себе си милиони деца по света, е една от най-продаваните и предпочитани за коледен подарък книги във Великобритания.

За по-малко от година, откакто започна кампанията „Училищна стачка за климата„, Грета беше отличена като един от най-влиятелните млади хора в света, няколко месеца по късно бе обявена за „Най-влиятелната жена на годината в Швеция”, в началото на 2019 г. бе номинирана за кандидат за Нобелова награда за мир, а списание „Тайм” я обяви за „Личност на годината” преди седмица.

Защо трябва да учим в името на бъдеще, което може би няма да имаме, понеже никой не прави нищо, за да имаме бъдеще”, пита смелото момиче

50425419_403

Набирайки все повече популярност и влияние, Грeта Тунберг си навлече критики и дори омраза от страна на политици, бизнесмени и журналисти, но нищо не може да засенчи откровеността, с която говори, и безстрашието да повдига въпроси, премълчавани от възрастните.

Нашата цивилизация е жертвана заради възможността малък брой хора да правят много пари. Биосферата ни е жертвана, за да могат богатите в държави като моята да живеят в лукс. Много хора плащат със страданието си за лукса, в който пребивават малцина. Казвате, че обичате децата си и те са над всичко друго, но все пак крадете тяхното бъдеще пред очите им. Докато не започнете да се фокусирате върху онова, което е нужно да бъде направено, вместо това, което е политически възможно, ние нямаме надежда. Вие говорите само как да продължим със същите ужасни идеи, които ни доведоха дотук. Не можем да решим една криза, без да я определим като такава… aко решенията в системата са толкова невъзможни за вземане, тогава трябва да променим самата система”, заявява твърдо Грета.

Тази година Обединеното кралство беше завладяно от едно любопитно момче, къртица, която обожава сладкиши, лисица и кон. Те са всъщност главните действащи лица в книгата „Момчето, къртицата, лисицата и конят“, която излезе на пазара есента и моментално оглави всички класации на Острова, а впоследствие и в САЩ. Представлява истинско книжно бижу и призив за по-добър свят.

Затова съвсем логично получи и наградата „Книга на годината“ на „Уотърстоунс. The Boy, The Mole, The Fox and The Horse е история за едно приятелство, разказана с красиви рисунки и фина калиграфия от Чарли Макъзи. Всеки от четиримата герои представя различни черти на една и съща личност – вечно питащото момче; искрената, но егоистична къртица; наранената лисица, която живее в самота и тишина; и конят, който е най-мъдрият и олицетворява душата на човека.

Чарли прекарва детството си сред природата и рисува, без да има завършено художествено образование

methode_times_prod_web_bin_4f347c4a-f061-11e9-ba44-aad5db5172e7

Роден в Нортъмбърленд през 1962-ра, Чарли прекарва детството си сред природата, заобиколен от животни. Започва да рисува сериозно и през 80-те прави изложби, без да има завършено художествено образование. Боледувайки от безпокойство и депресия, рисуването за него се превръща в мания и път към един по-спокоен живот.

Макъзи е работил като карикатурист за The Spectator и илюстратор на книги в Oxford University Press. През последните години публикува в Instagram. Още в началото предизвиква истинска сензация, а много болници и институции превръщат картините му в свои послания. Печели хиляди последователи, омаяни от историята за момчето, къртицата, лисицата и конят. Чарли се радва на много топли реакции и отзиви по начин, който не е очаквал. С изненада открива, че не се чувства така самотен, както преди, и споделяйки творчеството си, помага на хората. Вярва, че животът не би бил толкова труден, ако сме способни да бъдем честни със себе си, чувствата и нуждите си.

В краткия списък за литературната награда на веригата книжарници „Уотърстоунсноминация получи и книгата на родената и отрасла в България илюстраторка и молекулярен биолог Сабина Радева „Произход на видовете“ – илюстрован преразказ на Дарвиновия труд, адаптиран за най-малките любопитни читатели. И въпреки че не спечели, трудът на нашата сънародничка се радва на изключителен интерес и продажби.

Специално за Лира.бг от Лондон: Любина Йорданова

Прочетете още

Spine on Angle_Style 1_Marble 2_teaser

„Букър“ чука на вратата – шест книги се борят за наградата

Победителят ще разберем в късната вечер на 26 ноември 2023 г. Еси Едугян, която е …