Начало / Свят / Автори, които променят света, отличи „Уотърстоунс“

Автори, които променят света, отличи „Уотърстоунс“

Хит на Острова е самоукият Чарли Макъзи

b8bd2012-f772-46ee-a2d6-ba99f99f2deb

Едно от най-важните литературни отличия във Великобритания е на веригата книжарници „Уотърстоунс“. Основана през 2012-а, наградата се връчва малко преди Коледа за книга, която вече се е превърнала в бестселър и която носи ценно послание.
Номинациите се правят от книжарите на компанията. Някои от предишните победители са „Стоунър” на Джон Уилямс и „Нормални хора” на Сали Руни, които може да се намерят и в превод на български.

Тази година обаче, в духа на „Букър“, победителите са двама. Освен досегашната категория „Книга на годината”, „Уотърстоунс“ добави нова – „Автор на годината”, която отиде при смелата и вдъхновяваща Грета Тунберг и нейната „Никой не е твърде малък, за да промени света“ (No one is too small to make a difference).

Колекцията от речи на младото шведско момиче, което се превърна в двигател на движениeто против климатичните промени и увлече след себе си милиони деца по света, е една от най-продаваните и предпочитани за коледен подарък книги във Великобритания.

За по-малко от година, откакто започна кампанията „Училищна стачка за климата„, Грета беше отличена като един от най-влиятелните млади хора в света, няколко месеца по късно бе обявена за „Най-влиятелната жена на годината в Швеция”, в началото на 2019 г. бе номинирана за кандидат за Нобелова награда за мир, а списание „Тайм” я обяви за „Личност на годината” преди седмица.

Защо трябва да учим в името на бъдеще, което може би няма да имаме, понеже никой не прави нищо, за да имаме бъдеще”, пита смелото момиче

50425419_403

Набирайки все повече популярност и влияние, Грeта Тунберг си навлече критики и дори омраза от страна на политици, бизнесмени и журналисти, но нищо не може да засенчи откровеността, с която говори, и безстрашието да повдига въпроси, премълчавани от възрастните.

Нашата цивилизация е жертвана заради възможността малък брой хора да правят много пари. Биосферата ни е жертвана, за да могат богатите в държави като моята да живеят в лукс. Много хора плащат със страданието си за лукса, в който пребивават малцина. Казвате, че обичате децата си и те са над всичко друго, но все пак крадете тяхното бъдеще пред очите им. Докато не започнете да се фокусирате върху онова, което е нужно да бъде направено, вместо това, което е политически възможно, ние нямаме надежда. Вие говорите само как да продължим със същите ужасни идеи, които ни доведоха дотук. Не можем да решим една криза, без да я определим като такава… aко решенията в системата са толкова невъзможни за вземане, тогава трябва да променим самата система”, заявява твърдо Грета.

Тази година Обединеното кралство беше завладяно от едно любопитно момче, къртица, която обожава сладкиши, лисица и кон. Те са всъщност главните действащи лица в книгата „Момчето, къртицата, лисицата и конят“, която излезе на пазара есента и моментално оглави всички класации на Острова, а впоследствие и в САЩ. Представлява истинско книжно бижу и призив за по-добър свят.

Затова съвсем логично получи и наградата „Книга на годината“ на „Уотърстоунс. The Boy, The Mole, The Fox and The Horse е история за едно приятелство, разказана с красиви рисунки и фина калиграфия от Чарли Макъзи. Всеки от четиримата герои представя различни черти на една и съща личност – вечно питащото момче; искрената, но егоистична къртица; наранената лисица, която живее в самота и тишина; и конят, който е най-мъдрият и олицетворява душата на човека.

Чарли прекарва детството си сред природата и рисува, без да има завършено художествено образование

methode_times_prod_web_bin_4f347c4a-f061-11e9-ba44-aad5db5172e7

Роден в Нортъмбърленд през 1962-ра, Чарли прекарва детството си сред природата, заобиколен от животни. Започва да рисува сериозно и през 80-те прави изложби, без да има завършено художествено образование. Боледувайки от безпокойство и депресия, рисуването за него се превръща в мания и път към един по-спокоен живот.

Макъзи е работил като карикатурист за The Spectator и илюстратор на книги в Oxford University Press. През последните години публикува в Instagram. Още в началото предизвиква истинска сензация, а много болници и институции превръщат картините му в свои послания. Печели хиляди последователи, омаяни от историята за момчето, къртицата, лисицата и конят. Чарли се радва на много топли реакции и отзиви по начин, който не е очаквал. С изненада открива, че не се чувства така самотен, както преди, и споделяйки творчеството си, помага на хората. Вярва, че животът не би бил толкова труден, ако сме способни да бъдем честни със себе си, чувствата и нуждите си.

В краткия списък за литературната награда на веригата книжарници „Уотърстоунсноминация получи и книгата на родената и отрасла в България илюстраторка и молекулярен биолог Сабина Радева „Произход на видовете“ – илюстрован преразказ на Дарвиновия труд, адаптиран за най-малките любопитни читатели. И въпреки че не спечели, трудът на нашата сънародничка се радва на изключителен интерес и продажби.

Специално за Лира.бг от Лондон: Любина Йорданова

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

eupl2020visual

Обявиха носителите на Европейската награда за литература за 2020-а

Силно балканско присъствие тази година Награда за литература на Европейския съюз се връчва от 2009 …