Начало / Любопитно / „Гордост и предразсъдъци“ е най-предпочитана по Коледа

„Гордост и предразсъдъци“ е най-предпочитана по Коледа

Важи с еднаква сила и за книгата, и за многобройните екранизации

pich

Най-известният роман на Джейн Остин е публикуван именно през зимата, но преди почти 207 години. Превръща се във феномен, който може да се похвали и с това, че е сред най-филмираните книги изобщо. Причината е и в симпатичния сюжет, който се оказва неостаряващ. С чувство за хумор и дори ирония писателката описва едно семейство и стремежите на майката да задоми своите дъщери. Любов и разочарование, импулсивност и пресметливост – по страниците на книгата има всичко. А с помощта на киното „Гордост и предразсъдъци“ става още по-атрактивна! Сигурно затова популярната творба води и друга класация – на най-предпочитаните коледни забавления. И ако книгата все пак предполага известно усамотение, филмът позволява да му се насладите с цялото си семейство, с най-скъпите си хора. Подбрахме за вас няколко от най-интересните интерпретации на вечната книга на Джейн Остин.

С Лорънс Оливие като Дарси

2d4580797a606b6e4058f6eda91838f4

През 1940 г. се появява една от най-славните версии на „Гордост и предразсъдъци“, като донякъде причината се крие в изпълнителя на главната мъжка роля. Това е сър Лорънс Оливие, считан за един от най-великите актьори на миналия век. В ролята на една от сестрите Бенет пък е самата Гриър Гарсън. По това време Гриър е сред най-горещите имена в Холивуд. Комбинацията с най-желания мъж превръща филма в невероятен хит.

Сериалът на БиБиСи от 1967-а

p05738w3

Създаден е по случай 150-годишнината от смъртта на Джейн Остин. Това е и първата цветна продукция по книгата на писателката. В ролята на Елизабет Бенет зрителите могат да се насладят на Силия Бенерман, която играе дълги години на лондонската театрална сцена. Неин екранен партньор пък е Луис Фиандър, който всъщност пробива именно благодарение на тази роля.

„Гордост и предразсъдъци“ ражда… Бриджит Джоунс

bridget-jones-colin-firth-renee-zellweger

Хелън Филдинг създава през 1996 г. една съвременна версия на идеалите, които описва и Джейн Остин. Така се ражда и новият господин Дарси – изигран на големия екран от Колин Фърт. Друг е въпросът доколко Рене Зелуегър отговаря на викторианските представи за добра партия и привлекателна жена… Така или иначе, точно тя свързва трайно името си с образа на самата Бриджит Джоунс.

Джейн Остин пикантно и по индийски

Bride-and-Prejudice

През 2004-а бял свят вижда нещо, което съвсем може да обърка класическите ни представи за викторианската литература. Тогава в киносалоните намира място „Булка и предразсъдъци“. Модерната адаптация на вечния роман пренася събитията в Индия, като обстановката – разбира се, също е индийска! Затова вместо сестрите Бенет се развихрят сестрите Бакши, като най-красивата сред тях е Лалита. Ролята се играе от Айшвария Рай, която десетина години преди това печели и титлата Мис Свят. Индийският господин Дарси обаче е… новозеландец. Ролята получава Мартин Хендерсън. Останалото е… кръшни танци и феерия от цветове, както го обичат индийците.

Зомби версия от най-ново време
sphe-1332675-Full-Image_GalleryBackground-en-US-1484348649779._RI_

Ако си мислите, че старата история натежава и доскучава, значи сте на едно мнение с Бър Стиърс. Режисьорът превръща през 2016-а книгата на Джейн Остин в невиждано зрелище, като използва обаче и още една книга, на Сет Греъм-Смит. Според новия сюжет ненаситни зомбита нападат клетата ни планета, а Елизабет Бенет е призвана да я спаси. Дарси пък страда от прекомерно голямото си самочувствие, но бъдещето изисква жертви – двамата трябва да преодолеят гордостта си, за да изтрепят гадните зомбита веднъж завинаги!

Селекция на Краси Проданов
По идея от pastemagazine.com

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …