Начало / Любопитно / „Гордост и предразсъдъци“ е най-предпочитана по Коледа

„Гордост и предразсъдъци“ е най-предпочитана по Коледа

Важи с еднаква сила и за книгата, и за многобройните екранизации

pich

Най-известният роман на Джейн Остин е публикуван именно през зимата, но преди почти 207 години. Превръща се във феномен, който може да се похвали и с това, че е сред най-филмираните книги изобщо. Причината е и в симпатичния сюжет, който се оказва неостаряващ. С чувство за хумор и дори ирония писателката описва едно семейство и стремежите на майката да задоми своите дъщери. Любов и разочарование, импулсивност и пресметливост – по страниците на книгата има всичко. А с помощта на киното „Гордост и предразсъдъци“ става още по-атрактивна! Сигурно затова популярната творба води и друга класация – на най-предпочитаните коледни забавления. И ако книгата все пак предполага известно усамотение, филмът позволява да му се насладите с цялото си семейство, с най-скъпите си хора. Подбрахме за вас няколко от най-интересните интерпретации на вечната книга на Джейн Остин.

С Лорънс Оливие като Дарси

2d4580797a606b6e4058f6eda91838f4

През 1940 г. се появява една от най-славните версии на „Гордост и предразсъдъци“, като донякъде причината се крие в изпълнителя на главната мъжка роля. Това е сър Лорънс Оливие, считан за един от най-великите актьори на миналия век. В ролята на една от сестрите Бенет пък е самата Гриър Гарсън. По това време Гриър е сред най-горещите имена в Холивуд. Комбинацията с най-желания мъж превръща филма в невероятен хит.

Сериалът на БиБиСи от 1967-а

p05738w3

Създаден е по случай 150-годишнината от смъртта на Джейн Остин. Това е и първата цветна продукция по книгата на писателката. В ролята на Елизабет Бенет зрителите могат да се насладят на Силия Бенерман, която играе дълги години на лондонската театрална сцена. Неин екранен партньор пък е Луис Фиандър, който всъщност пробива именно благодарение на тази роля.

„Гордост и предразсъдъци“ ражда… Бриджит Джоунс

bridget-jones-colin-firth-renee-zellweger

Хелън Филдинг създава през 1996 г. една съвременна версия на идеалите, които описва и Джейн Остин. Така се ражда и новият господин Дарси – изигран на големия екран от Колин Фърт. Друг е въпросът доколко Рене Зелуегър отговаря на викторианските представи за добра партия и привлекателна жена… Така или иначе, точно тя свързва трайно името си с образа на самата Бриджит Джоунс.

Джейн Остин пикантно и по индийски

Bride-and-Prejudice

През 2004-а бял свят вижда нещо, което съвсем може да обърка класическите ни представи за викторианската литература. Тогава в киносалоните намира място „Булка и предразсъдъци“. Модерната адаптация на вечния роман пренася събитията в Индия, като обстановката – разбира се, също е индийска! Затова вместо сестрите Бенет се развихрят сестрите Бакши, като най-красивата сред тях е Лалита. Ролята се играе от Айшвария Рай, която десетина години преди това печели и титлата Мис Свят. Индийският господин Дарси обаче е… новозеландец. Ролята получава Мартин Хендерсън. Останалото е… кръшни танци и феерия от цветове, както го обичат индийците.

Зомби версия от най-ново време
sphe-1332675-Full-Image_GalleryBackground-en-US-1484348649779._RI_

Ако си мислите, че старата история натежава и доскучава, значи сте на едно мнение с Бър Стиърс. Режисьорът превръща през 2016-а книгата на Джейн Остин в невиждано зрелище, като използва обаче и още една книга, на Сет Греъм-Смит. Според новия сюжет ненаситни зомбита нападат клетата ни планета, а Елизабет Бенет е призвана да я спаси. Дарси пък страда от прекомерно голямото си самочувствие, но бъдещето изисква жертви – двамата трябва да преодолеят гордостта си, за да изтрепят гадните зомбита веднъж завинаги!

Селекция на Краси Проданов
По идея от pastemagazine.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

403706160_721536976687762_289316711754404712_n

Дом, пълен с красиви класики, е благословия

Избираме няколко за топла и романтична Коледа Библиотеката вкъщи се пълни неусетно, изведнъж започваме да …