Начало / Интервюта / Джесика Уотсън: Обиколих света, за да науча повече за себе си

Джесика Уотсън: Обиколих света, за да науча повече за себе си

„Силата да мечтаеш“ описва околосветското пътешествие на едно 16-годишно момиче
r453589_2212814

Преди 10 години Джесика Уотсън стана най-младият човек, обиколил с яхта света. 16-годишната тогава австралийка потегля на околосветско плаване с яркорозовата си яхта „Елас Пинк Лейди“. След 210 дни сама в морето Джесика влиза в пристанището на Сидни като национален герой и става най-младият човек, обиколил света без прекъсване и без чужда помощ. „Силата да мечтаеш“, която излезе и на български, описва това пътуване.

– Какво те накара да искаш да плаваш около света?

– Исках да отправя предизвикателство към представите на хората за това на какво са способни младите – и най-вече младите момичета. Идеята ми хрумна за първи път, когато бях на 11 и мама ми прочете историята на Джес Мартин, който е обиколил света с платноходка. Чрез неговата история осъзнах, че макар да е постигнал нещо невероятно, той си остава човешко същество. Това ме накара да се замисля, че ако той е обикновен човек и може да постигне нещо такова, какво пък бих могла да направя аз.

– Коя част от пътешествието ти е любима?

– Няколко от любимите ми спомени са как с часове гледам албатросите, които летят около лодката, или огромните ята делфини и моментите, в които водата е толкова тиха, че в нея се отразяват звездите. А и денят, в който се завърнах у дома, беше прекрасен!

– Кое беше най-трудното по време на пътешествието?

– Преди да потегля, стана сериозен инцидент и се блъснах в огромен кораб с контейнери. Беше ужасяващо, лодката много се повреди и съвсем разбираемо се надигна вълна от критики срещу това, което се опитвах да направя. Но като погледна назад, всъщност се радвам, че нещо такова се случи. Направи ме по-силна и научих много в тази ситуация. По време на самото пътешествие имаше страшни дни, когато огромни вълни подмятаха лодката ми във всички посоки, а имаше и вбесяващи периоди на много тихо време без никакъв вятър.

– С какво се хранеше?

– Храната, която си носех, беше смесица, изсушена чрез замразяване – като на астронавтите, консерви, яйца на прах, сушени плодове и сама си правех хляб, а от време на време и мъфини.

– Планираш ли да повториш пътуването?

– Да, но следващия път ще взема и приятели и ще спираме на някои от невероятните места по пътя.

Джесика Уотсън обиколи света на 16 – сега пише книги и полага доброволен труд в бежански лагери. Участва и в разработване на мобилно приложение в помощ на моряците

jess

– Кой ти помогна да обиколиш света с яхта?

– Имах огромен екип от невероятни хора, които бяха незаменими за успешното пътешествие. Опитни моряци и приключенци ми даваха съвети, доброволци ми помогнаха да подготвя яхтата, а спонсори осигуриха оборудване и средства, за да е пътешествието безопасно. Винаги ще съм невероятно благодарна на всички и смятам постижението за точно толкова тяхно, колкото беше и мое.

– Как така родителите ти те пуснаха?

– Мисля, че мама и татко проявиха изключителна смелост, но ме пуснаха, защото знаеха колко внимателно бе подготвено всичко и защото се бях доказала при по-малки приключения. И макар да ме подкрепяха, съм сигурна, че биха предпочели да се занимавам с друго.

– На какво те научи пътешествието?

– На твърде много неща, че да се поберат в няколко изречения. Един от ключовите уроци е, че внимателната подготовка и управлението на риска са жизнено важни, както и това да имаш опитни поддръжници. Научих, че всеки може да избере как да управлява собствените си страхове и да развие издръжливостта, необходима му за да преодолява трудностите и да постига малки неща, които те отвеждат при големите цели.

– С какво се занимаваш сега?

Обичам да намирам нови начини да провокирам сама себе си и годините след пътешествието бяха много натоварени. Бях скипер в младежки отбор в яхтената регата Ролекс от Сидни до Хобърт. Също така доста попътувах и работих с няколко невероятни благотворителни организации. Взех бакалавърска степен и вече почти съм приключила с магистърската. В момента съм партньор в мореплавателски стартъп. Младежки представител съм на световната хранителна програма на ООН и работя върху нова книга.

Лира.бг по материали от jessicawatson.com.au

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

snimka(2)

Весела Ангелова: В големия Уолт Дисни винаги остава и детето Уолт

Разговор за биографията на славния кинаджия с нейния преводач Избрахме необичаен начин – с цитат, …