Начало / Интервюта / Джесика Уотсън: Обиколих света, за да науча повече за себе си

Джесика Уотсън: Обиколих света, за да науча повече за себе си

„Силата да мечтаеш“ описва околосветското пътешествие на едно 16-годишно момиче
r453589_2212814

Преди 10 години Джесика Уотсън стана най-младият човек, обиколил с яхта света. 16-годишната тогава австралийка потегля на околосветско плаване с яркорозовата си яхта „Елас Пинк Лейди“. След 210 дни сама в морето Джесика влиза в пристанището на Сидни като национален герой и става най-младият човек, обиколил света без прекъсване и без чужда помощ. „Силата да мечтаеш“, която излезе и на български, описва това пътуване.

– Какво те накара да искаш да плаваш около света?

– Исках да отправя предизвикателство към представите на хората за това на какво са способни младите – и най-вече младите момичета. Идеята ми хрумна за първи път, когато бях на 11 и мама ми прочете историята на Джес Мартин, който е обиколил света с платноходка. Чрез неговата история осъзнах, че макар да е постигнал нещо невероятно, той си остава човешко същество. Това ме накара да се замисля, че ако той е обикновен човек и може да постигне нещо такова, какво пък бих могла да направя аз.

– Коя част от пътешествието ти е любима?

– Няколко от любимите ми спомени са как с часове гледам албатросите, които летят около лодката, или огромните ята делфини и моментите, в които водата е толкова тиха, че в нея се отразяват звездите. А и денят, в който се завърнах у дома, беше прекрасен!

– Кое беше най-трудното по време на пътешествието?

– Преди да потегля, стана сериозен инцидент и се блъснах в огромен кораб с контейнери. Беше ужасяващо, лодката много се повреди и съвсем разбираемо се надигна вълна от критики срещу това, което се опитвах да направя. Но като погледна назад, всъщност се радвам, че нещо такова се случи. Направи ме по-силна и научих много в тази ситуация. По време на самото пътешествие имаше страшни дни, когато огромни вълни подмятаха лодката ми във всички посоки, а имаше и вбесяващи периоди на много тихо време без никакъв вятър.

– С какво се хранеше?

– Храната, която си носех, беше смесица, изсушена чрез замразяване – като на астронавтите, консерви, яйца на прах, сушени плодове и сама си правех хляб, а от време на време и мъфини.

– Планираш ли да повториш пътуването?

– Да, но следващия път ще взема и приятели и ще спираме на някои от невероятните места по пътя.

Джесика Уотсън обиколи света на 16 – сега пише книги и полага доброволен труд в бежански лагери. Участва и в разработване на мобилно приложение в помощ на моряците

jess

– Кой ти помогна да обиколиш света с яхта?

– Имах огромен екип от невероятни хора, които бяха незаменими за успешното пътешествие. Опитни моряци и приключенци ми даваха съвети, доброволци ми помогнаха да подготвя яхтата, а спонсори осигуриха оборудване и средства, за да е пътешествието безопасно. Винаги ще съм невероятно благодарна на всички и смятам постижението за точно толкова тяхно, колкото беше и мое.

– Как така родителите ти те пуснаха?

– Мисля, че мама и татко проявиха изключителна смелост, но ме пуснаха, защото знаеха колко внимателно бе подготвено всичко и защото се бях доказала при по-малки приключения. И макар да ме подкрепяха, съм сигурна, че биха предпочели да се занимавам с друго.

– На какво те научи пътешествието?

– На твърде много неща, че да се поберат в няколко изречения. Един от ключовите уроци е, че внимателната подготовка и управлението на риска са жизнено важни, както и това да имаш опитни поддръжници. Научих, че всеки може да избере как да управлява собствените си страхове и да развие издръжливостта, необходима му за да преодолява трудностите и да постига малки неща, които те отвеждат при големите цели.

– С какво се занимаваш сега?

Обичам да намирам нови начини да провокирам сама себе си и годините след пътешествието бяха много натоварени. Бях скипер в младежки отбор в яхтената регата Ролекс от Сидни до Хобърт. Също така доста попътувах и работих с няколко невероятни благотворителни организации. Взех бакалавърска степен и вече почти съм приключила с магистърската. В момента съм партньор в мореплавателски стартъп. Младежки представител съм на световната хранителна програма на ООН и работя върху нова книга.

Лира.бг по материали от jessicawatson.com.au

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …