Начало / Свят / Грета Тунберг стана автор и личност на годината

Грета Тунберг стана автор и личност на годината

Вдъхновяващите ѝ речи накараха „Уотърстоунс“ да създаде нова награда

b8bd2012-f772-46ee-a2d6-ba99f99f2deb

Веригата книжарници обикновено връчва поощрение за книга на годината, но сега реши да отбележи специалния принос на шведското момиче и добави нова категория – за автор на годината.

Именно в нея беше отличена и Грета Тунберг – за селекцията с нейни изказвания, наречена No One Is Too Small to Make a Difference.

Наградата идва в контекста на много разчупен книжен пазар в страни като Великобритания или например Скандинавието. Изключително търсени сред деца и тийнейджъри напоследък са книгите с екологична насоченост. Според една статистика за последната година и половина са излезли два пъти повече заглавия с такава тематика. Образът на Грета също е експлоатиран – тя е например на корицата на Earth Heroes, книга на журналистката Лили Дю, която включва портрети на общо 20 личности, борещи се с климатичната промяна.

Доказателство, че тематиката е повече от важна, са и последните събития с политически привкус във Финландия. Новият министър-председател там е Сана Марин, която е само на 34 години. „Искам да изградя общество, в което всяко дете може да стане онова, за което си мечтае“, заяви Марин, която е известна и с особеното внимание, с което гледа на екологичните проблеми.

gre

И докато Марин тепърва ще се утвърждава и доказва в очите на съгражданите си, два пъти по-младата Грета Тунберг стана и личност на годината според „Тайм“. „Властта на младостта“, така характеризира авторитетното издание работата на 16-годишното момиче. Иначе Грета беше номинирана и за Нобеловия приз за мир, но засега той ѝ се изплъзна.

Що се отнася до признанието на „Тайм“, изборът на Грета Тунберг надделял над този на Тръмп, Нанси Пелоси и протестиращите в Хонконг. Личност на годината списанието избира от 1927-а.

Само преди броени дни пък шведското момиче отказа наградата за принос в областта на природата и околната среда, връчена ѝ от Северния съвет. Така Тунберг не прие и финансовия бонус от близо 50 хил. евро. „Вместо награди ни е нужно друго, политиците и хората с власт да започнат да се вслушват в учените“, каза тогава тя.

Лира.бг по материали от „Уотърстоунс“, „Тайм“ и „Гардиън“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …