Начало / България / „Преселението“ на Боян Биолчев спечели Наградата Хеликон за 2019-а

„Преселението“ на Боян Биолчев спечели Наградата Хеликон за 2019-а

На церемонията присъства и заместник-министърът на културата Амелия Гешева

DSC_5341

Наградата Хеликон за 2019-а спечели Боян Биолчев с повестта „Преселението“Съдбата на тракийските бежанци по време на Междусъюзническата война има своя отзук и днес, а тяхното откъсване от корените писателят описа така, че „Преселението“ убедително се пребори за престижната статуетка „Орлето на Хеликон“ измежду над 120 заглавия, които според журито, съставено от писатели и литературни критици, са с насочен интерес към близкото ни минало.

Връчването на Награда Хеликон за нова българска художествена проза се провежда за 18-а поредна година, по традиция в софийската книжарница „Хеликон Витоша“. Тази година на официалната церемония присъства и заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Тя отчете приноса на наградата към постиженията на родната култура, за която всички институции полагат усилия.

„Преселението“ е част от личната семейна история на Боян Биолчев и на въпроса ни дали книгата и високото й отличие се явяват своеобразно центриране, краят на път, изстрадан от поколения, авторът сподели:  „Тази книга е най-доброто, което съм направил, тя е мое откровение. Аз съм издръжлив човек, като стоик, трудно се пречупвам, независимо дали отвън или отвътре се опитват да ме пречупят. Радвам се, че „Преселението“ спечели Награда Хеликон, благодарение на това ще я поемат повече книжарници. Защото в един момент книгата се отделя от теб и ти не можеш да промениш нищо. Слушаш доборонамерени съвети от читатели, след като е излязла, но няма как да се върнеш отново в написаното, когато то вече е изплувало от живота ти.

Тази книга е най-доброто, което съм направил, тя е мое откровение (Боян Биолчев, носител на 18-ата Награда Хеликон)

DSC_5059

Председателят на журито проф. Алберт Бенбасат подчерта, че награденото произведение е определено единодушно от петимата му членове – Бойко Ламбовски, Пепа Витанова, Яница Радева и Кирил Кадийски. Всеки от тях представи по 3 от 12-те селектирани заглавия.

Алберт Бенбасат обобщи по повод на „Преселението“: „Това е книга трагична и посветена на много болезнена тема, но за самата творба е твърде слабо определението вълнуваща. В книгата няма патос, няма словесни украшения, всичко е премерено дума по дума, ала тя те разтърсва, улавя те за гърлото и не те пуска до последния ред.

Бойко Ламбовски – член на журито, изтъкна, че творбата на Боян Биолчев се откроява с особена сила, тя е един „поглед в историческото ни „минало несвършено“, кореспондиращ по странен начин с днешните емигрантски страсти“.

Ето още снимки от церемонията по награждаването:

Текст Людмила Еленкова
Снимки Калина Равуцова

Прочетете още

Spine on Angle_Style 1_Marble 2_teaser

„Букър“ чука на вратата – шест книги се борят за наградата

Победителят ще разберем в късната вечер на 26 ноември 2023 г. Еси Едугян, която е …