Начало / Свят / Лоран Бине спечели награда за книга, в която инките превземат Европа

Лоран Бине спечели награда за книга, в която инките превземат Европа

Civilizations беше отличена от Френската академия

Laurent-Binet-imagine-un-autre-monde-avec-Civilisations

Писателят връща колелото на историята в 16. в. Корабът на Колумб е пленен в Новия свят и местните обитатели подготвят своя експедиция. Начело на мисията застава Атауалпа, братът на Уаскар. Благодарение на уменията му Империята на инките постига най-голямото си завоевание – Европа.

Книгата на Бине се състезаваше за наградата заедно с още два романа, като в крайна сметка получи най-много гласове. Писателят вече има на сметката си и наградата „Гонкур“ от 2010-а за своя дебют HhhH, който се появи на български като „Мозъкът на Хитлер се нарича Хайдрих“. Книгата описва знаменитата операция „Антропоид“, която води до покушението срещу „най-опасния човек в Третия райх“ – Райнхард Хайдрих. През 2017-а романът е филмиран, като ролята на нацисткия водач се изпълнява от Джейсън Кларк.

Следващата книга на Бине пък описва странната смърт на Ролан Барт през 1980 г. „Седмата функция на езика“ е блестяща мистификация с участието на тогавашната френска интелигенция. Без много уважение към авторитетите, Бине забърква каша, която се превръща в литературна наслада и за най-взискателните читатели.

laur

Лоран Бине е на 47, като завършва Сорбоната с магистърска степен по литература. Изявявал се и като музикант и дори има собствена група – „Сталинград“. Забърква се за кратко и в политиката, като участва в кандидат-президентската кампания на Франсоа Оланд.

Лира.бг по материали от La Grande Librairie

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

x1080

Сезонът на литературните награди тече във Франция

Черешката на тортата ще е „Гонкур“ Доминик Барберис е името, което привлече погледи към себе …