Начало / Свят / Лоран Бине спечели награда за книга, в която инките превземат Европа

Лоран Бине спечели награда за книга, в която инките превземат Европа

Civilizations беше отличена от Френската академия

Laurent-Binet-imagine-un-autre-monde-avec-Civilisations

Писателят връща колелото на историята в 16. в. Корабът на Колумб е пленен в Новия свят и местните обитатели подготвят своя експедиция. Начело на мисията застава Атауалпа, братът на Уаскар. Благодарение на уменията му Империята на инките постига най-голямото си завоевание – Европа.

Книгата на Бине се състезаваше за наградата заедно с още два романа, като в крайна сметка получи най-много гласове. Писателят вече има на сметката си и наградата „Гонкур“ от 2010-а за своя дебют HhhH, който се появи на български като „Мозъкът на Хитлер се нарича Хайдрих“. Книгата описва знаменитата операция „Антропоид“, която води до покушението срещу „най-опасния човек в Третия райх“ – Райнхард Хайдрих. През 2017-а романът е филмиран, като ролята на нацисткия водач се изпълнява от Джейсън Кларк.

Следващата книга на Бине пък описва странната смърт на Ролан Барт през 1980 г. „Седмата функция на езика“ е блестяща мистификация с участието на тогавашната френска интелигенция. Без много уважение към авторитетите, Бине забърква каша, която се превръща в литературна наслада и за най-взискателните читатели.

laur

Лоран Бине е на 47, като завършва Сорбоната с магистърска степен по литература. Изявявал се и като музикант и дори има собствена група – „Сталинград“. Забърква се за кратко и в политиката, като участва в кандидат-президентската кампания на Франсоа Оланд.

Лира.бг по материали от La Grande Librairie

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …