Начало / Любопитно / Първите библиотекарки – начетени и с добри обноски

Първите библиотекарки – начетени и с добри обноски

Професията дълги векове била запазена само за мъжете

23621222_562268474112586_1597044135027670359_n

Библиотеките започнали да приемат на работа жени едва в началото на миналия век. При това първите библиотекарки минавали специална подготовка. Един от смелчагите, разчупили общественото мнение, е проф. Хотингер, който дълго работел в библиотеката на Страсбург. След като приключил отношенията си там, той се преместил в Берлин, където открил училище за библиотекарки. Годината била 1901-а.

Интересът обаче бил почти нулев – Хотингер преподавал основите на новата професия едва на една жена. Дали заради добрите му обноски, или пък заради перспективността на професията, през второто полугодие вече се радвал на цели седем ученички.

Главното изискване за постъпване в училището било владеенето на чужди езици. Предимство носели гръцкият и латинският. Професорът, разбира се, не преподавал сам – имал и асистенти, които също се грижели за доброто образование на бъдещите библиотекарки.

Сред предметите, които изучавали младите жени, било например книговодството. Пред тях се разкривали също и тайните на търговията с книги, антикварно дело и разбира се, библиотекознание. Хотингер и помощниците му често водели възпитаничките си в берлинските библиотеки, но също така в музеи, галерии и други места, които щели да са им полезни да натрупат богатата обща култура.

old-book-1179262_1920

Обучението в училището за библиотекарки продължавало между 1 и 3 години. Нужно било кандидатките да имат диплома от гимназия, за да се запишат в прогресивната школа на Хотингер. Имало и долно възрастово ограничение – 16 години

Информация и снимки: Известия книжных магазинов Товарищества М.О. Вольф и
Книжный континент; José Manuel de Laá и Stefan Schweihofer за Pixabay 

Прочетете още

24438_b

Трирък римлянин нарисува на корица изкуственият интелект

Случаят се проверява, казват издателите „Императорът на Рим“ от Мери Биърд сигурно си заслужава, но книгата …