Начало / Любопитно / Драсканиците са почивка от интернет и шефа

Драсканиците са почивка от интернет и шефа

Кърби Розанес превръща дудълите в изкуство
tumblr_inline_mqovzwNtA61qkicwx

Филипинският художник прекарва всъщност осем часа дневно в офис, като се занимава със SEO оптимизации. Виртуалното така го изтощава, че веднага отваря скицника и хваща моливите. Макар че не скрива, че интернет също му носи вдъхновение.

Книгите на Розанес са добре приети по цял свят, а за наше щастие, може да се намерят и в Хеликон. По страниците им се гонят най-странни същества и образувания – просто един фантастичен свят, който ни кара да се усмихнем.

„От малък съм почитател на аниме и на хубавите карикатури – казва самият художник. – Наред с тях обаче трябва да си пусна и от моята музика.”

Дудъл май е дума, която нашумя най-вече заради картинките, които се появяват от време на време в „Гугъл”. Но в световен мащаб е истинска мания. Дудъли са например точно ония драсканици, които леко скришно сътворяваме в работния тефтер по време на скучно заседание. Книгите с дудъли пък се препоръчват, за да ни уравновесят емоционално. Смята се, че те са като глътка животворна течност след деня във виртуалното, както е при повечето от нас.

4

Ако разтворите книга на Кърби, ще разберете за какво говорим… Дракони, вълци, тигри и много фантастични същества се крият в неговите дудъли. Обожава да рисува и извънземни. Може просто да се позабавлявате да ги оцветите или тутакси да започнете да създавате свои в ъгълчетата на страницата.

А самият Кърби Розанес е доказателство, че дудълите са нещо лесно и по силите на всеки. Самият той използва скицник и някакво черно писало. Рисува най-вече нощем, когато наоколо е тихо. Предлага дудълите си и онлайн и казва, че няма по-щастлив човек от него, когато ги съзре примерно върху нечия тениска.

Но много по-важно е вдъхновението, което дава на другите също да започнат. Точно този тип рисунки освобождават съзнанието от зациклящото влияние на интернет. Почувствате ли се без идеи, драскайте – съветват ни и учени от Университета в Плимут. През 2011-а те установяват, че хората, които имат склонността да създават дудъли, възприемат с 29% повече информация от останалите. Наред с това, човек добива смелост, когато рисува. Изразявайки вътрешното си състояние, събира сили да направи крачка напред – в работата или пък в романтично запознанство.

Хората на науките обясняват всичко това с факта, че докато си драскаме, мозъкът всъщност анализира определена информация. С други думи, съзнанието ни получава възможност да се концентрира върху даден проблем и да намери решението му.

Творческата компания на Кърби Розанес може в случая само да ни помогне. Книгите му са като подкана към нас да забравим и ние за ограниченията. „Аниморфия” или „Имаджиморфия” са прекрасно вдъхновение за това. „Дудъл нашествие” пък ще ви накара да се усмихвате широко. Напук на стреса напрежението през деня.

Лира.бг по материали от Talk illustration и Science

Прочетете още

ezgif.com-webp-to-jpg

Морис Сендак – творецът, заобиколен от чудовища

Интересни факти за човека с голям талант и скандално въображение, чиято втора книжка излезе наскоро …