Начало / Свят / Руският министър на културата обяви комиксите за глупави

Руският министър на културата обяви комиксите за глупави

Изявлението на Владимир Медински тутакси покачи продажбите

scaled.supermanredson-1200x900

Медински заяви по време на Панаира на книгата в Москва, че това е литература за онези, които не умеят да четат добре. Даже ги сравни с дъвка, която трудно ще засити гладен човек. „Те са за децата – продължи министърът, – които точно се учат да четат. Изглежда глупаво, когато се разлистват от възрастни хора.

Разбира се, последва вълна на възмущение, като несъгласните избраха особена форма на протест срещу изказването на 49-годишния министър, който сам е автор на поредица книги за руската история, интерпретирана по негов начин. Книжарниците отчетоха повишен интерес към жанра и изведнъж комиксите се оказаха в центъра на вниманието и на онези читатели, които досега са били склонни по-скоро да ги пренебрегнат.

Социалните мрежи пък издигнаха лозунга #IReadComics, а много популярен сред феновете стана и друг хаштаг – #ImAMoron.

Мнението на Медински е пълна глупост – казва и Димитрий Яковлев, собственик на санктпетербургското издателство за комикси „Бумкнига”, – благодарение на министъра обаче бизнесът ни изведнъж преживява растеж.” Според издателя в Русия се четат комикси като навсякъде другаде по света, а успехът на жанра се корени в универсалността на езика им.

YA---slon.-Avtor---pisatel-i-rezhisser-Vladimir-Rudak-khudozhnik---Lena-Uzhinova

Владимир Медински се забърква вече във втори скандал за кратко време точно заради непремерените си изказвания. Съвсем наскоро той нарече кмета на 6. градски район в Прага нацист, като причина за това е желанието на чешките общински власти да бъде решена съдбата на паметник, изобразяващ противоречивата фигура на маршал Конев. Отделно, министърът е в хладни отношения с руската интелигенция. Преследват го и много обвинения в плагиатство, въпреки които се сдобива с докторска степен в областта на историята. Има обаче поддръжката например на писателя Виктор Ерофеев.

Иначе самият Московски международен книжен панаир е най-голямата проява, посветена на книгите, в Русия и Източна Европа. Тази година беше 32-ото ѝ издание.

Лира.бг по материали от The Moscow Times и интернет

Прочетете още

_dInphQR92o

„1984“ е най-крадената книга в руски книжарници през 2023 г.

Интересът към утопичния роман е необичаен Веригата Читай-город изнесе любопитни данни, според които класическата книга …