Начало / Критика / „Лятно пътуване” – обещание за шедьовър

„Лятно пътуване” – обещание за шедьовър

liatnop3Юлия ПЕТКОВА

Недостижима в смъртта, недостижима в живота… Такава е 17-годишната Грейди Макнийл, виталната героиня на това пътуване с неочакван, но сякаш единствен възможен край. Духовна сестра на Холи Голайтли, тя не прахосва време в подготовка за бъдещи беди, и не се страхува да „стигне края на дъгата”, преди крехкото ù опиянение да се е стопило. Подстрекателят на въпросното лятно пиянство се казва Клайд, беден ветеран от войната с поведение на мачо. Неговата мистериозна безочливост така я привлича и „парализира”, че за читателя не е трудно да усети полъха на надвиснала опасност.

По-голямата част от живота е толкова скучна, че не си струва да се говори за нея, при това е скучна във всички възрасти. Когато сменяме марката цигари, местим се в нов квартал, абонираме се за друг вестник, влюбваме се и разлюбваме, ние протестираме с повърхностни и същевременно дълбоки жестове срещу неподлежащата на разсейване скука. За жалост, всички огледала са вероломни и при всяко приключение в един миг отразяват все същото празно и неудовлетворено лице…

Колкото повече Клайд се привързва към Грейди, тази „вироглава хлапачка” от солидна фамилия, толкова по-яростно се опитва да я омаловажи в собствените си очи. Защото съзнава, че тя рано или късно ще го напусне. Самата Грейди също е наясно, че човек като Клайд, който живее в Бруклин и се препитава като пазач на паркинг,  няма как да се вплете в „прагматичната тъкан” на нейното бъдеще. Навярно това е една от причините да го обикне, въпреки много по-приемливата алтернатива в лицето на дългогодишния ù приятел Питър Бел. (Образът на Питър има много любопитни щрихи и се откроява на фона на изплъзващия се образ на евреина Клайд.) Но съдбата е коварна, обича да си играе с плановете ни.

Защото, когато се надига паниката, разумът се запъва като скъсана връв на парашут и човек полита надолу.

Лятно пътуване” (изд. „Колибри“) е знамение за шедьовър. А шедьовърът се казва „Закуска в „Тифани” и се ражда през 1958 г., за да превърне автора в жив класик. Но класата на Труман Капоти като белетрист, всички знаци за доизградилия се по-късно оригинален почерк и разказваческо майсторство са налице още в „Лятно пътуване” – прелестна романова миниатюра или новела, родена стремително, с някаква неописуема лекота. Известно е, че ръкописът на „Лятно пътуване“ е смятан за изгубен близо 50 години включително от самия Капоти. През 2004 г. изплува случайно насред купища документи, дадени за разпродажба на аукционната къща „Сотбис“. Капоти се залавя с него през 1943 г., но го оставя да „отлежи” (или загърбва, кой знае) заради автобиографичния роман „Други гласове, други стаи“. На практика „Лятно пътуване” е неговият дебют като романист –  чувствен изблик към любимия му Ню Йорк, примесен с отвращение към средата, от която произхожда. В този смисъл са повече от обясними и карикатурният сборен портрет на приятелите на Клайд, и специалното внимание към Питър (едно от всичките превъплъщения на Капоти), който неслучайно се представя като Уолт Уитман. А какво да кажем за ослепителната Грейди, чиято свободолюбива натура я обрича на саморазрушение…

„Труман беше велик измамник, трудно можеше да се разбере кога казаното от него е истина, а кога – измислица”, казва адвокатът Алан Шуорц в послеслова на книгата. Тогава не е чудно, че тъкмо Капоти е изобретателят на жанра „документален роман”, нали? Впрочем решението за публикуване на „Лятно пътуване” е взето, въпреки предположенията, че писателят не е искал творбата да бъде издадена. Остава да гадаем дали Капоти се усмихва снизходително там горе. Размахвайки пръст на полуделия ни свят.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

41xqrIEfS0L._SX324_BO1,204,203,200_

Ранното творчество на Труман Капоти е събрано в сборник

На англоезичния книжен пазар излезе сборник с разкази на Труман Капоти, съобщи „USA Today“. Те …