Начало / Свят / Прахът на кремирания Труман Капоти беше продаден за 43 750 долара

Прахът на кремирания Труман Капоти беше продаден за 43 750 долара

800px-TrumanCapote1959Прахът от останките на Труман Капоти беше продаден на търг в Лос Анджелис за 43 750 щатски долара. Съхраняван в резбована японска дървена кутия, последно той принадлежеше на Джоан Карсон – съпруга на известния американски телевизионен водещ Джони Карсон.

Според организаторите на търга, преди смъртта си през 2015 г. Джоан Карсон споделяла, че да съхранява останките на Капоти за нея било истинска радост. Тя била близка приятелка с писателя, който умира в нейното имение в Бел Еър през 1984 г. от заболяване на черния дроб на 59 години. Президентът на аукционната къща Дарън Джулиън споделя, че за много знаменитости това би било неприложимо, но Капоти 100% би се радвал на съдбата на останките си. „Той обичаше да влиза в медийните заглавия и мисля, че би му харесало, че все така привлича вниманието”, споделя Джулиън и още: „Труман е казвал пред Джоан, че не иска прахът му да стои на някой рафт, така че ние изпълняваме волята му. С търга продължаваме неговото житейско приключение”.

Началната цена на предмета беше 2000 долара, но очевидно интересът е бил много по-голям и анонимен колекционер плаща над 40 000 долара. „Имаше участници от Русия, Германия, Китай, Южна Америка и САЩ. Очаквах цената да достигне 10 000, но не бях подготвен за финалния резултат”, твърди Джулиън.

Заедно с праха в търга са продадени и дрехите, които Капоти носи при смъртта си, за 6400 долара, както и две опаковки с предписани му лекарства на обща стойност 9280 долара.

Прочетете още

41xqrIEfS0L._SX324_BO1,204,203,200_

Ранното творчество на Труман Капоти е събрано в сборник

На англоезичния книжен пазар излезе сборник с разкази на Труман Капоти, съобщи „USA Today“. Те …