Начало / Любопитно / Седем прилики между писането на роман и работата в ЦРУ

Седем прилики между писането на роман и работата в ЦРУ

A1FKFcFCsVL._UX250_Карън Кливланд

Преди излизането на първия ми роман, „Трябва да знам“, прекарах осем години като анализатор в ЦРУ. Ще ви споделя една малка тайна – писателите и шпионите имат много общо! Самата истина – има доста сходства между тези твърде различни дейности.

Ето седем неща, по които писането на роман прилича на работата в ЦРУ:

Екипна работа е

Успехите на разследванията в ЦРУ зависят от общите усилия на хората, които събират информацията, на хората, които я анализират, както и на техниците и помощния персонал. По същия начин зад всеки роман стои екип от експерти в различни области – редактиране, реклама, маркетинг, дизайн и т.н. И до ден-днешен ми е странно, че на корицата има само едно име!

Обмисляш най-лошите възможни сценарии

В ЦРУ прекарах години в борба срещу тероризма. Голяма част от работата ми бе обмислянето на възможно най-лошите неща, които биха могли да се случат – а после планирането на действията за осуетяването им. Писателите, особено авторите на трилъри, правят същото нещо – обмислят как да поставят героите си във възможно най-трудните ситуации, а после откриват начин да разрешат възникналите кофликти.

Поставяш се на мястото на други хора

Анализаторите в ЦРУ постоянно се опитват да предвидят как някой друг би реагирал в различни обстоятелства, много от които – извън нашия контрол. Писателите правят нещо подобно – определят как героят би реагирал в различни ситуации. За щастие, писателите сами създават тези ситуации – ех, ако и ЦРУ имаше такъв късмет!

Важно е да грабнеш вниманието на читателя

Целта на много от анализите на ЦРУ е да провокират политиците да обърнат внимание на даден проблем и да предприемат действия. Изключително важно е интересът на четящите тези анализи да бъде събуден веднага. По същия начин и писателят иска читателите му да се чувстват свързани с персонажите и историята и да продължават да четат.

Сглобяваш парчетата на пъзел

Анализаторите на ЦРУ взимат огромни количества информация, събрана от хора или чрез технологии, и започват да я напасват, докато не изникне ясна картина. Един роман, особено когато е трилър, в много отношения също е като пъзел. Само че в литературата авторът сам създава частите на пъзела и ги вгражда в историята.

Дълъг процес е

Отнема месеци или години да минеш през всички оценки и проверки, за да те наемат в ЦРУ – а после дори още месеци или години, докато развиеш умения ефективно да анализираш възложената ти тема. И да напишеш роман отнема месеци или години. Същото важи и за публикуването му!

Даваш най-доброто от себе си и се надяваш да е достатъчно

Винаги съм се възхищавала на това колко усилено работят колегите ми от ЦРУ и колко сериозно се отнасят към отговорностите си. Но в края на работния ден на всички ни се налагаше да стиснем палци и да се надяваме, че сме събрали най-висококачествена информация, че сме я анализирали стриктно и че ще убедим политиците да предприемат действия. Когато един роман се появи в книжарниците, усещането е много подобно – авторът стиска палци и се надява читателите да го харесат!