Начало / България / Тайните на Джейн Остин разбулени в книга

Тайните на Джейн Остин разбулени в книга

new_cover_frontИсторичката Луси Уорсли прави вълнуващ портрет не само на великата писателка, но и на цялата Джорджианска епоха

Джейн Остин не доживява да подреди свой дом и да види името си на корица. Притежава обаче малко махагоново писалище и обичта на сестра си Касандра. Повече не ѝ е било нужно, за да промени тихо света с книгите си. Ухажват я, искат ръката ѝ, но тя избира да бъде бедна и свободна.

„Джейн Остин у дома” е най-изчерпателната, достоверна и вълнуваща биография на великата писателка, дело на Луси Уорсли − професионален историк. Тя излезе за първи път у нас преди броени дни в превод на Ангелина Александрова с логото на издателство „Лист”.

С тази книга от 446 страници обикаляме местата, където е живяла авторката на „Гордост и предразсъдъци”, промъкваме се из коридорите на ума ѝ, проникваме в сърцето ѝ. Книгата проследява всекидневието ѝ, разглежда оцелелите писма и спомените на близките ѝ, вдига завесата на цялата Джорджианска епоха. Луси Уорсли рови педантично из архивите, документира открития, оборва митове.

Тя е сред знаковите учени на Острова − изнася лекции по история в Ню Колидж, Оксфорд и е главен куратор в благотворителната организация „Исторически кралски дворци”. Преди това работи в Националния тръст „Английско наследство”. Също така води предавания за история по Би Би Си и е автор на няколко биографични бестселъра.

На читателите на Джейн Остин тя предлага откровен, незахаросан поглед към живота ѝ, пълен с изпитания, несправедливости, разочарования, но и воля за промяна.

Светът в романите на Джейн Остин, видян в безбройните иг­рални филми, е семеен, добре подреден и уютен. Героите ѝ обита­ват чисти, кокетни къщурки, аристократични имения и елегант­ни градски къщи в Лондон или Бат.

И нейният живот често е наблюдаван през същата лупа.

Създава се впечатление, че не можеш да я отделиш от красива­та, пълна с цветя провинциална къща в Чоутън в Хемпшър, която най-сетне осигурила на Джейн, сестра ѝ и майка ѝ дълго търсения дом. Джейн се преместила там през 1809 г., вероятно с очакването да живее щастливо до края на дните си. Оказало се обаче, че няма да е така.

За Джейн домът бил постоянен проблем. Къде би могла да си позволи да живее? На фона на многото домашни задължения на не­семейна дъщеря и леля как да намери време да пише? Къде на безопасно място да държи ръкописите си? Собственият дом сигурно винаги е изглеждал недостижима мечта за нея. В запас имала един­ствено малък капитал, спечелен от писането ѝ, а смъртта на баща ѝ я принудила да стъкмява живота си в квартири под наем или да се препъва между роднини, които я използвали като евтина детегледачка.

Тогава не е изненадващо, че търсенето на дом е централна тема в прозата на Джейн…” – така Луси Уорсли започва своята история „Джейн Остин у дома”.

Обичала ли е Джейн, била ли е обичана, ценена, четена? Колко време е минало, докато види първата си книга отпечатана? Какви са били хонорарите ѝ? Можело ли е да живее от тях? Тези и много други въпроси намират отговор в биографията на Луси Уорсли.

Прочетете още

3d rendering humanoid robots working with headset and notebook

Готов ли е изкуственият интелект да пише романи?

Мечтата или пък кошмарът за проза, създадена от машини, се приближи с една крачка към …