Начало / България / Роман, който надхвърля приключенската си рамка

Роман, който надхвърля приключенската си рамка

218485_bМорският вълк” е една от позабравените класики на Джек Лондон, която се възражда с настоящото издание на “Хеликон”.
Написана като приключенски роман, тя се разгръща във философско размишление за смисъла на живота на хомо сапиенс – съществото, което е най-високо в хранителната верига на земята.
Главният герой − Хъмфри Ван Уейдън, наричан от приятелите си “женчото”, пътува удобно по море към Сан Франциско, размишлявайки върху мястото на Едгар По в американската литература, но ненадейно корабът “Мартинез” се натъква на морска буря и потъва. Преди да навлязат в окото на бурята, на нашия герой му се привижда призрачен кораб, извиращ сякаш от мъглата, предхождаща урагана.
След корабокрушението става ясно, че корабът привидение не е бил илюзия на уплашения разум на мистър Ван Уейдън, а съвсем реален плавателен съд на име “Призрак”.
Капитанът на този кораб е не друг, а страшилището на моретата и океаните – Вълка Ларсен. Известен надлъж и нашир със суровата си природа и жестоките си методи, този герой е най-противоречивият образ в романа.
Първичен и примитивен като физика и постъпки, Вълка Ларсен е надарен с необикновено проницателен ум и интелигентност.
Капитан Ларсен спасява от удавяне Хъмфри Ван Уейдън като го прибира на тюленоловния кораб “Призрак”, но го принуждава да пътува с тях и да работи като корабен готвач. Отвлечен от това чудовище, на мистър Ван Уейдън му се налага бързо да възмъжее и за пръв път да заслужи хляба си с труд, усилия и пот на челото.
Двамата главни герои са типични антиподи – единият е въплъщение на идеализма, а другият на нихилизма.
Схващанията на Вълка Ларсен, че животът сам по себе си не е безценен, са тотално противоположни на разбиранията на отвлечения Хъмфри Ван Уейдън. Сблъсъкът на тези две идеи е основната тема в романа, който еднакво ще развълнува както малките приключенци с премеждията на героите си, така и възрастните, със своите проникновени диалози и съждения.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

8b38a065452df7604085d82164e9bf24

Растем с Шарл Перо и Джек Лондон

Щастливо съвпадение е, че на една и съща дата – 12 януари, се раждат Шарл …