Начало / Без категория / Папата ни върна вярата в доброто

Папата ни върна вярата в доброто

Посрещаме миротворец, който променя света

papez-4-daniel-ibanezcna

При това го прави с малки крачки, направо незабележимо… Но посланието му достига навсякъде. С естественост, присъща на мъдрите хора, има силата да казва нещата точно. Вместо да критикува, обгръща с любов.

Папата всъщност е удивително послание за нас, че 21. век е времето всички да се променим. Предлага ни мислене, което крие изключителен заряд, но в него липсват предразсъдъците, с които се заобиколихме наново напоследък. Основната му сила си остава откровеността.

„Войната се води от богатите“, възкликва например преди време по повод на един от болезнените военни конфликти на съвремието ни. И продължава горестно: „Докато търговците на оръжие злодействат, има хора на мира, които посвещават живота си, за да помогнат на един-единствен човек. Само онзи, който може да плаче, е способен на милост. А светът ни е изоставил пътя на мира. Живеем за война, при това цинично твърдим, че не я водим!“

А на църквата се отдава заради нещастна любов. Но това е било наистина отдавна – преди много, много години. Всъщност преди 71… Наскоро Хорхе Марио Берголио, както е всъщност светското му име, призна, че като бил на 12 обожавал момиче на име Амалия. Написал ѝ писмо, с което я молел за ръката ѝ, като част от любовното излияние била и рисунка на бъдещия им дом. Хорхе заклевал момичето, че ако го отхвърли, ще стане свещеник.

Интересното е, че журналисти открили обекта на любов на бъдещия папа – и тя потвърдила историята. Също била влюбена, но родителите ѝ изхвърлили писмото и забранили всякакъв по-нататъшен контакт с момчето. Очевидно светът спечелил от това!

И ето една история след повече от 60 години… Когато се появила реалната възможност Берголио да стане папа, той провел разгорещен разговор със сестра си Мария-Елена. Това, което непрекъснато ѝ повтарял, всъщност били две думи: „Благодаря, ама не искам!

Иначе още с избора си папата показа, че всичко ще е различно. Името, което избира – в знак на почит към св. Франциск от Асизи, досега не е било, така да се каже, папско. Казва, че има обяснение и за това… По време на гласуванията, като станало вече очевидно, че той ще поеме Светия престол, към него се обърнал дългогодишен приятел-бразилец от Францисканския орден. Изрекъл нещо простичко: „Не забравяй бедните!“ Това било достатъчно за Хорхе Марио Берголио. Така станал Франциск. Папата на бедните.

ap17319338392758

Друг е въпросът, че под бедност всъщност разбира и много повече неща… Живеем в епоха, която ни отслабва душевно. И към тази бедност се насочва също папата. Дава пример с каквото може – за разлика от арогантността, която сме свикнали да наблюдаваме около самите нас.

От Ламборгини например изработили специална кола, която подарили на главата на църквата. Моделът Huracan бил в някакво много различно изпълнение и поради това действително уникален. На всичко отгоре носел и цветовете на Ватикана. Франциск обаче само осветил колата, подписал се върху нея и я предал за благотворителност. На търга се продала за близо милион долара, но собственикът, повлиян от постъпката на папата, решил да иде още по-нататък. Направил всъщност томбола за колата, пак с благотворителна цел – никой не писал „есе“, разбира се, просто имало билети на скромна стойност, но и такива от по 5 хил. долара. Цялата акция се провежда пред очите на обществеността през сървъра Omaze. И така един ден чех от малкото градче Хрудим получил в електронната си поща писмо, че е спечелил папския автомобил. Самият той няма представа какво да прави скъпата кола. Но доброто дело очевидно си е свършило работата!

Ето още от философията на папа Франциск… Че да добием наистина пълна представа какъв човек ще стъпи и на нашата свещена земя. В интервю за аржентинското списание Вива, главата на църквата говори за нещо, което е далеч от свещените книги, но всъщност близко до всяко сърце. Как да сме щастливи? Ето най-важното според него…

pope-francis-vogue-august-2018

✓ Живей, без да пречиш на другитеВ Рим това е нещо като поговорка, но е идеален принцип, който да ни води напред“, казва папата.

✓ Раздавай сеНека сме отворени и благосклонни към другите – подчертава светият отец. – Ако се затворим, се превръщаме в егоцентрици. А застоялата вода бързо блатясва.“

✓ Цени свободното времеСякаш изгубихме радостта от изкуството, литературата или пък това да си играем с малките деца – отбелязва папата. – Вместо това сме заобградени от безпокойство и стрес. А са нужни малки крачки, например да изключваме телевизора, докато се храним. Така ще имаме възможност да поговорим.

✓ Уважавай природатаДеградацията на жизнената ни среда е един от най-големите проблеми пред нас. Един от въпросите, които сам си поставям е дали не извършваме престъпление, като се държим толкова тирански с природата.“

✓ Скъсай с негативносттаКато говорим с неуважение към другите, се отнасяме лошо със самите себе си – напомня Франциск. – Вместо да вървим нагоре, предпочитаме да смъкваме останалите в очите си. А да не говорим, че животът без лоши мисли е полезен и за здравето!

✓ Уважавай вярванията на другитеЕдно от най-лошите неща е да убеждаваш някого, че твоята вяра е по-добра – казва светият отец. – Важно е да водим диалог помежду си, като същевременно запазваме идентичността си. Това ни помага да израстваме.“

Портрет на папата от Краси Проданов

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-03 10.34.11_8e60ad2b

Животворни книги за Гергьовден

Ето няколко заглавия от именици, които винаги вълнуват Светецът, който стъпвал по земята още през …