Начало / България / Великденски вдъхновения от най-добрите ни писатели

Великденски вдъхновения от най-добрите ни писатели

Празникът грее в написаното от тях за малки и големи
DSC_6268-0

Душата им е по-красива от всякога, когато творят със силата на вярата. А го правят искрено и без превземки – посвещавайки на това таланта си. И като пишат със сърце, учат българина да е по-добър, да е истински смирен.

Част от красотата на онзи Великден за съжаление е изчезнала. Сега са останали само ритуалите и онова, което наричаме традиции. Но точно написаното от нашите големи поети и писатели напомня, че празникът се случва първо в душата.

Много вярваща е например Дора Габе. Едни от най-хубавите ѝ детски стихотворения са под формата на молитва. Във „Великден“ тя пише:

Чук, чук, яйчице,
ако имаш сърчице,
да му кажеш, нека знай:
днеска цял ден се играй.

Весела олелия пък създава самата Елисавета Багряна във „Великденски помагачи“. Все едно картинката се е случила вкъщи днес :)

Мама отвори вратата
и що да види горката:
изпотрошени яйцата,
вапсани цели децата!

Дълбока и искрена вяра се усеща и в написаното от Асен Разцветников. Изключително ерудиран, той превежда от старогръцки, френски и немски. Сега го свързваме по-често с написаното за деца, но и другите му неща ни карат буквално да замръзнем… Ето няколко реда от стихотворение, посветено на Великден:

И бий в сърца ни нежна сила,
и ний простираме ръка —
със пръсти, жадни да помилват
децата, птиците, света.

Както може да се очаква, Смирненски пък е закачлив и дяволит, щом стигне до темата за религията и православните празници. Но пък Вазов размишлява дълбоко над Христовото послание, опитва се да тегли чертата, че да види докъде сме я докарали ние, хората 19 века по-късно… А написаното от него през 1903 г. е напълно в сила и сега:

Человечеството чака спасител, а спасителят отдавна се е явил и е казал: „Любите друг друга!“ Суетен позив! Ушите го възприемат, умовете го разбират, но сърцата остаят безотзивни, закоравели в жестокост и егоизъм…

По онова време всъщност християнската нравственост е била модел за развитие на обществото. Затова и мнозина от познатите и обичани и днес имена съзнателно насочват част от творчеството си в тази посока. Просто националната идея се съдържа в посланието да си честен, трудолюбив, открит… Православната вяра илюстрира всичко това. И се раждат, да речем, „Молитва“ на споменатата Дора Габе, „Към Бога“ на Константин Величков или пък „Пред кандилото“ на Григор Угаров. Всичко това с топлина илюстрира още едно великденско стихотворение – този път от търговищкия преводач и писател Драго Попов. Тези няколко мили реда са и сърдечното ни благопожелание към вас:

Да посрещнем Великдена
със яйцата червените;
с радост чиста невидена —
във сърцата засмените!

Великденски послания от нашите писатели събра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

ORIGINAL-ivan_vazov_v_spomen_za_mayka_si-01

Записките на Вазов разтваряме в чест на 170-годишнината му

Отбелязваме юбилея на 9 юли 2020-а „Из бележника на поета” се казва изложбата, която Столична …