Начало / България / Защо E=mc2? Брайън Кокс ще ни отговори лично в София

Защо E=mc2? Брайън Кокс ще ни отговори лично в София

Ученият върви по стъпките на Карл Сейгън

Professor-Brian-Cox

Английският физик е известен и у нас със своите теории и открития в областта на елементарните частици. Неотдавна се появи и книгата му „Защо E=mc2?“, писана в съавторство с Джеф Форшоу – друг учен, който прави много за популяризирането на науката в наши дни.

Точно Кокс ще е голямата звезда на „Хоризонти – Космическа одисея на 21-ви век“

Британецът гостува в София на 5 април като част от научното си турне, а неговата лекция има формата на великолепно шоу със специални светлинни ефекти. Професорът разказва по атрактивен начин за появата на Вселената, за черните дупки и много други любопитни загадки в света, който обитаваме.

Посещението му има още по-голяма стойност, като се има предвид излязлата преди дни книга „Защо E=mc2?“. По страниците ѝ Кокс и Форшоу търсят отговор на важни въпроси като този защо светят звездите и как става така, че ядрената енергия е по-ефикасна от тази на въглищата и петрола. Двамата учени разказват и за Големия адронен колайдер, който цели да пресъздаде условията в нашия свят точно след Големия взрив.

E=mc2 е сигурно най-популярното уравнение в света – какво се крие обаче зад него обясняват на разбираем език Брайън Кокс и Джеф Форшоу

E

Брайън Кокс сега е на 56, като преподава в Манчестърския университет

За своите заслуги има Орден на Британската империя. Интересното е, че музикалната сцена губи нелоша звезда заради физиката – Кокс свири в две банди през 90-те на миналия век. Точно контактът с публиката от ония времена му помага да стане изключително популярно лице и в сферата на сериозната наука. Има около 1000 научни публикации и няколко книги, написани на научнопопулярен език. Сред тях и „Защо E=mc2?“.

Любовта към физиката всъщност се заражда още преди да реши, че иска да е музикант – на 12 Брайън прочита книгата „Космос“ на Карл Сейгън и както казва нееднократно, това променя орбитата му в живота. Ще имаме щастието да се уверим на живо – лекцията на учения е в НДК на 5 април, все още могат да се намерят билети за нея на цена от 90 лева.

Информация и снимкиcomedyclub.bg и philosophyofscienceportal.blogspot.com

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …