Начало / България / „Хеликон – Кърджали“ изпрати март с празници за различни поколения

„Хеликон – Кърджали“ изпрати март с празници за различни поколения

В последния ден на март местим стрелките на часовника с един час напред, а „Хеликон-Кърджали“ реши да изпревари времето, след като първо отдаде почит на традициите. Китният родопски град събра цялата палитра от емоции в най-женския месец с два празника, които читателите на книжарницата с радост ще си спомнят. Споделиха ги и с нас, в снимки и хубави думи.

20190325_162649

Цитираме част от емоционалния „репортаж“ на Лили Петрова, приятел на „Хеликон- Кърджали“.

„На Благовещение се събраха кърджалийските поетеси Венета Филипова, Вилдан Сефер, Моника Атанасова, Недялка Стоянова, Елена Топалова, Уляна Милушева, Маряна Джинджева и Лияна Фероли. Със свои любими и авторски стихове те поднесоха към майките и жените благи словесни дарове, преклониха се пред свещеното Женско начало. Защото жената носи простотата и естествеността на живота в просветлението на Духа. Носи го в сърцето си като усещане, че всичко е добро такова, каквото е. Че у всеки живее Бог като Слово, като „хляб наш насъщен”. Че ние сме форми на Словото Божие, но сега, в новата епоха на Водолея вече започва да втасва маята на това Живо Слово, което е във всички нас. Защото точно оттам започва разширяването на съзнанието и стигането до Всеприсъствието, в което постигаш толкова, колкото приемеш и колкото си дал.“

IMG_9306

IMG_9243

 

 

 

 

 

 

Не чак съзерцателно и мистично, по-скоро шумно и весело побързаха да отбележат 2 април – рождението на Андерсен и Денят на детската книга, най-нетърпеливите ученици от трети „А“ клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Кърджали. Те дойдоха направо от класната стая заедно със своите ръководители Тинка Хорсикян и Маргарита Русева. Децата четоха, рисуваха, играха, напреварваха се да познаят Андерсеновите герои и отговаряха на приказната викторина „Вярно ли е, че…“, която книжарите им бяха подготвили. Всички си тръгнаха с подаръци и лакомства.

Да не каже после пролетта, че не сме я уважили в „Хеликон“ и да ни погне с метлата, ето го началото, в слънчевия Кърджали!

20190329_150238

 

Прочетете още

275895087_537442898004116_8008037908066056219_n

Мира Петрова за вълшебството да рисуваш: Детските истории събуждат въображението

„Ако видите щъркел, може би на него лети Джиго“, казва илюстраторът Мира или Станимира Петрова …