Начало / България / Хванете ръката на малкия Оливър и се насладете на неговите приключения!

Хванете ръката на малкия Оливър и се насладете на неговите приключения!

217981_b„- Тук има много книги, нали, мое момче? – каза мистър Браунлоу, като забеляза любопитството, с което Оливър разглеждаше рафтовете, стигащи от пода да тавана.
– Наистина са много, сър – отвърна Оливър.
– Ако се държиш добре, ще ти дам да ги прочетеш – каза любезно старият джентълмен. – И това ще ти хареса повече, отколкото да гледаш кориците им – поне относно някои от тях, тъй като има книги, чиито корици са най-хубавото им нещо.
– Предполагам, че такива са тези дебели томове, сър – каза Оливър, като посочи към няколко тежки книги с доста позлата по обвивките.
– Не винаги най-тежки са дебелите книги – осведоми го старият джентълмен, като го погали по главата и се усмихна, – има други, също така тежки, макар и по-малки на вид.“

„Големите“ книги получават съдбата да променят света около нас, а голямата литература – този вътре в нас. За да има силата да променя светове, литературата трябва да носи частица от този на своя създател – да е заредена с неговите емоции, да вибрира на неговата честота. Светът на Чарлз Дикенс не остава безизвестен, вече 200 години, именно заради това.

Приключенията на Оливър Туист“ (изд. „Хеликон“) е първият роман с главен герой дете. С него читателят се потапя през малка пролука (голяма точно 600 страници) в английското общество от началото на XIX в., с рязката разлика в социалните му класи и отношението на парламента към най-ниската от тях.

Попада в един мрачен и тъжен Лондон, в който години наред бедността е третирана като престъпление. Запознава се със сирачето Оливър и бди над него през всичките страдания, които то понася. И се радва заедно с него, когато срещне добри приятели. Хванете ръката на малкия Оливър и се насладете на неговите приключения!

Прочетете още

Mario-Vargas-Llosa-1-1-770x395

Марио Варгас Льоса: Страните, в които царува свободата, ще бъдат облагодетелствани, за да се възстановят

Светът на бъдещето ще е свободен, казва творецът Носителят на Нобелова награда за литература за …