Начало / България / Беки Шарп и вечният панаир на хората

Беки Шарп и вечният панаир на хората

217580_bПанаир на суетата“ (изд. „Хеликон“) е един от най-известните романи на британския писател Уилям Текери и едно от най-емблематичните произведения, които показват гнилата същност на английското висше общество и човешката природа. Сюжетът прави паралел между двете протагонистки – циничната и амбициозна Ребека Шарп и наивната и добра Амелия Седли.

Всъщност заглавието е инспирирано от книга на Джон Бъниан от 1678 г., където „Панаир на суетата“ е една от спирките по пътя на пилигримите – никога нестихващ панаир, организиран в град, на име Суета, създаден, за да показва греховната привързаност на човека към светския живот.

В своя роман Текери повдига завесата и ни позволява да надникнем отвъд фалшивите лица на английската аристокрация – в най-съкровените кътчета на човешката душа, където властват любовта и предателството, триумфът и разочарованието, амбицията и лицемерието,  гордостта и суетата.

С ирония, стигаща до сарказъм, той изследва всички прояви на човешкия характер, които не са се променили и до днес и в които всеки би разпознал частица от себе си.

Главната героиня Беки Шарп е безспорно един от най-силните и въздействащи женски образи в световната литература.

Във време, в което за успеха в живота не е необходимо нищо друго освен пари и значението на хората се определя само от имуществото им, остроумна и красива, но за нещастие бедна, тя е готова на всичко, за да завладее най-високите кръгове на английското общество.

Зла изкусителка или жена, изпреварила времето си – присъдата е в ръцете на читателя.

Преводач е Нели Доспевска.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

0_a34db_1a9ab150_XL

Шарлот Бронте живее тъжно, но ражда съкровища

Родена е в една китна пролет преди 207 години – на 21 април ТОЧНО НАПРОЛЕТ …