Начало / Автори / Шарлот Бронте живее тъжно, но ражда съкровища

Шарлот Бронте живее тъжно, но ражда съкровища

Родена е в една китна пролет преди 203 години – на 21 април

istock_000000567368_large-1

ТОЧНО НАПРОЛЕТ КНИГИТЕ Ѝ СЕ ЧЕТАТ НЯКАК ЛЕКО И С УДОВОЛСТВИЕ – поглеждаме към нейното рафтче в Хеликон и „Джейн Еър“ веднага грабва вниманието ни.

Сигурно знаете знаменитата историйка как сестрите Бронте първо се подписвали с мъжки имена. Но като излязла „Джейн Еър“, на Шарлот й се наложило да разкрие истинската си самоличност. Според издателя й, тя трябвало да води светски живот, защото това щяло да помогне за рекламата на книгата, пък и за имиджа на самата авторка. Виждате, че и преди 200 години нещата са си били точно като днес.

Моментален успех има „Джейн Еър“. Книгата станала любима на Текери, авторът на „Панаир на суетата“, а неговото мнение тежало във висшите кръгове по онова време. В знак на признателност авторката му посветила второто издание на романа си.

С годините „Джейн Еър“ се превръща в истински бисер на световната литература – доказателство са и десетките адаптации за малък и голям екран. Има създадени и няколко мюзикъла по Джейн Еър.

За тогавашните представи книгата била повече от провокативна, защото смесвала жанрове и традиции по един нов начин. Затова и Джейн Еър е смятана за прогресивен роман.

Иначе съдбата на самата Шарлот Бронте е доста тъжна, но нека сега запазим тази светлинка, която идва от „Джейн Еър“. Книга, която си заслужава да бъде четена и препрочетена. Някога събитие, а днес – скъпоценна.

Спомен за Шарлот Бронте от Краси Проданов

Прочетете още

14222159_1243945358970016_3217750594255869861_n

Благовест Белчев: Детето има нужда от радост и хармония

Разговор за възпитанието на децата през призмата на новата книга на д-р Торсунов Основател и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.