Начало / България / „В градините на любовта“ от Халил Джубран вдъхнови писането на най-дългото любовно писмо

„В градините на любовта“ от Халил Джубран вдъхнови писането на най-дългото любовно писмо

21 града се състезават за „Романтична столица на България“ за 2019 г.

Тази година отново се провежда една от най-романтичните кампании в България. От 29 януари до 10 февруари 2019 г. във всички книжарници „Хеликон“ в страната читателите могат да се включат в писането на най-дългото любовно писмо, като оставят своите лични послания към обичаните хора в специални хартиени свитъци.

IMG-20190129-WA0010
„Хеликон – Витоша“

На 13 февруари, в навечерието на св. Валентин, на изискано парти в книжарница „Хеликон – Витоша“, ще бъде измерена дължината на всички писма. Градът, в който е изписан най-дългото писмо, ще получи приза „Романтичната столица на България“ за 2019 г.

Досега съвместната инициатива на Издателска къща „Кръгозор“ и верига книжарници „Хеликон“ се е провеждала три пъти, като винаги във фокуса са романтични заглавия на издателството. През 2009 г., 2010 г. и 2012 г. това са съответно „Запечатано с целувка. Любовни писма на велики мъже”, „Бленувам те. Любовни писма на велики българи” и „100 сонета за любовта“ от Пабло Неруда. Първата година „Романтична столица на България” стана град Бургас, където бе изписано 15-метрово писмо, след това Велико Търново с 30 м, а през 2012 г. призът отново се върна в Бургас с внушителните 50 м. Във всяка една кампания се включиха стотици читатели, които изпъстриха свитъците с рисунки, романтични цитати, стихове и признания в любов.

IMG-20190129-WA0002

След 7-годишна пауза романтичната традиция е подновена, като тази година писането на най-дългото любовно писмо се състои в 27 книжарници „Хеликон“, а за приза „Романтична столица на България“ се борят 21 града. Поводът е излизането на луксозното издание на книгата „В градините на любовта“ от Халил Джубран. В нея са включени притчи, стихове, монолози, диалози, които разглеждат различните нюанси на любовта. Любовта като копнеж, желание и страст магнетизмът, който привлича хората един към друг. Любовта като състрадание и милосърдие. Любовта като уважение, толерантност и приятелство. Любовта като разбиране на Божественото, на Бог и на реалността, в която живеем.

„В градините на любовта“ е част от нова колекция от четири книги, като други три са посветени на живота, на мъдростта и на тайните. Съставителят Нийл Дъглас-Клоц, като взема предвид най-големите влияния в живота на писателя – културата на Близкия изток, мистицизма и духовността, при подбора на материала за тази книга избира известни фрази на Джубран и ги поставя до по-малко познати. Преводачи са Мария Коева и Паулина Мичева.

Книгата дава нов, свеж поглед към думите и мъдростта на Джубран и е в синхрон с идеята на кампанията – в съвременния забързан и технологичен свят да се изрази любовта по класическия, позабравен начин, като собственоръчно се изписва романтично послание върху хартия. Нека заедно за пореден път да докажем, че всичко е любов.

217067_b

Прочетете още

226080_b

Какво може да се обърка в една ваканция, освен… всичко?

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Едва ли има ученик, който да не очаква с нетърпение …