Начало / България / Празник в три думи, с три книги, към три поколения

Празник в три думи, с три книги, към три поколения

Честито Рождество Христово! Спокойна и уютна Коледа ви желаем и ние от Лира.бг! Когато, отрезвени от празника или все още опиянени от срещата с любими хора от различни поколения, търсим истории за спомен, радост в подаръците, а някои и духовен смисъл в иначе материалния ни свят, обикновено за опора служат книгите. Затова избрахме в морето от заглавия три от тях, за да покажем как с шепа думи и малко книги може да изразим отношение към всеки човек. Достатъчно е да имаме подходящо четиво и чувството за него!        

christmas-book

216388_bЗа децата. От прегръдките в изблик на нежност до наставления − „закопчай си якето“, със сигурност има полза, но най-добре работи живият пример. Така че вместо да натяква на своите хлапета колко са разсеяни, шумни, пак бързат, защо главите им са пълни с бръмбари, и т.н., британската авторка Мая Габриел Ленард измисля случка за директора на природонаучен музей, който изчезва и оставя сина си сам да се оправя с живота. В компанията на… бръмбар! Книгата „Момчето и бръмбарите“ отключва куп добре премерени асоциации − като почнем за родителите от най-високата, шедьовърът на Кафка „Метаморфозата“, в който героят се превъръща в хлебарка, та стигнем до щуротиите, загадките, приключенския сюжет, излъчващ  неподправена грижа за природата, „Момчето и бръмбарите“ е книга-бонбон, чиста проба модерна европейска проза, която бихме опаковали в шумоляща хартия и поднесли на дете около десет години, с думите „Бъди съпричастен“! 

За тийнейджърите. Кой би казал „Държиш в ръцете си зловеща книга“, без да се притеснява, че ще прогони половината 216451_bчитатели? Том Егеланд може. И не само че не ги отблъсква, напротив, привлича още с „Голяма книга на духовете“. Точно така, автор на текста е големият писател на исторически трилъри Том Егеланд, художник на изданието, решено наполовина в черни страници и цветни илюстрациии, е Мариус Ренберг, за когото само ще кажем, че е определял визията на монетите към норвежката банка. „Голяма книга на духовете“ разполагаме в зоната на здрача, където най-често бродят клатещи се глави със слушалки в ушите, но дори да нямат навици за четене, гарантираме, че ще я разгръщат с часове, даже отзад напред, защото в края е поместен призрачен речник с 350 думи, които обясняват парапсихологични феномени, свръхестествени същества, магии, религиозни понятия, суеверия и мистика. Своята книга Том Егеланд пълни с духове от цял свят, със статии за призрачни кораби, за хотели в Норвегия, църкви и манастири, населявани от призраци, достоверни разкази за лова на вещици, за магическата спиритическа дъска, за триъгълника на смъртта и какви ли не страхотии. Целта му не е да плаши, а по-скоро да отключи някои от защитните механизми на психиката у младежите. Макар че те са свикнали на безброй превъплъщения от компютърните игри, без да се церемоним, връзваме небрежно тази енциклопедия с една червена панделка и поднасяме на тийнейджъра с покана − „Нека те вдъхнови позитивна реалност“!

216327_bЗа възрастните хора. Интересно е, че все по-често посягаме към книгите, когато не вярваме на сетивата си, когато предусещаме препятствие, болка, разруха и търсим оптимизъм за напред. Дали обаче в плановете ни за бъдещето влиза старостта? Ето съвсем практичен наръчник, писан от доктор по клинична психология и озаглавен „Най-доброто предстои“. Понеже често съветваме възрастните да четат внимателно шрифта на малките букви, с нагласата, че той крие опасна за спестяванията им уловка, тук се вглеждаме по-внимателно и аха да се разсмеем, ако темата не беше толкова сериозна. Под „Най-доброто предстои“ д-р Кен Драк е добавил: „Остарявай смело – подреди си къщата, грабни си шапката и живей“. Да подредим къщата означава да уредим всичките си земни дела – от неизбежните разговори с адвокати, лекари, защо не и духовни лица, способни да ни подготвят за времето, когато сами няма да можем да се справим. „Грабни си шапката“ зове към нещо нетипично, извън бавният ритъм на преклонната възраст − например пътешествие на далечна дестинация, което човек дълго е отлагал, хоби, което ще го подмлади. Д-р Драк изпъстря текста с цитати и съвети, с упражнения и тестове. Формулира нещата просто и лаконично: „Започнете постепенно, благодарете и предайте на следващото поколение“. Добавяме към книгата нещо вкусно, опаковката е без претенции, важно е нашите баба, дядо или възрастни родители да чуят: „Има на кого да разчиташ“! 

Трите подаръка избра: Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Митологията зад „Игрите на глада“, по чиято предистория тръгва филм

Филмът „Балада за пойни птици и змии“ по едноименния роман на Сюзан Колинс е едно …