Начало / Любопитно / Човекът, който спасява книгите

Човекът, който спасява книгите

Има и такъв Дядо Коледа – грижи се всяко четиво да попадне там, където ще го обичат

spasi_kniga

„Спаси книга“ стартира само преди месец

Русенецът Николай Падалски вижда голяма купчина книги, оставени край контейер за смет. Както се казва, къса му се сърцето от гледката. И решава да ги предложи на приятелите си. Без пари.

Идеята обаче се харесва

Отзивите в социалната мрежа са като лавина, което кара Николай да се замисли сериозно как да намира правилните хора за правилните книги. И предлага следното: „Ако имате у дома си книги, списания, чертежи, проекти, грамофонни плочи или друго, пратете ми ги!“

От своя страна се ангажира да ги предложи на заинтересуваните, а след това и да ги изпрати, без да иска заплащане. Единствените разходи на получателя всъщност са за доставката.

Дядо Коледа на книгите

Само така можем да опишем случилото се в следващите няколко седмици. Откликът на идеята е такъв, че русенецът измисля и специално име на инициативата –  Акция „Спаси книга“. На едноименната фейсбук страница публикува всичко – снимки на книгите, както и описание на процедурата. Търси щандове, за да ги подреди и дори назначава човек, който да му помага.

48418346_330945564408224_431373939545997312_n

Правилата на „Спаси книга“

Всеки желаещ може да избере по снимките – Николай изпраща до осем книги на човек, за да пресече опити за препродаване. Тъй като това са уникални бройки, предимство има онзи, който реагира най-напред.

Бройката, от своя страна, се увеличава непрекъснато. В един момент Николай Падалски споделя, че към него пътуват около 3000 книги. И оптимистично добавя: „Споделената радост е двойна радост!“

Самите заглавия са наистина за всеки

Едно от последните предложения например е Star Wars – книга по поредицата и списание. Плюс албум, издаден след смъртта на Дейвид Боуи. Мозайката е удивително пъстра – Арчибалд Кронин, Моравия, Шекспир, философия и история, детска класика. Дори „Кратка история на България“. Хиляди и хиляди книги, които търсят нов дом. А Николай ще го намери…

Хората за „Спаси книга“

Дияна Петкова Снимките на книгите ми носят много емоции. Голяма част са от библиотеките на родителите ми и баба и дядо. Весели празници и още веднъж поздравления за великото дело!

Донка Иванова Светли и щастливи празници, Николай! Знаеш ли, твоето дело ми напомня филма „Библиотекарят“.

Теодора Маринова Носите много щастие на хората по Коледа! Бъдете живи и здрави!

За Дядо Коледа на книгите разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …