Начало / България / Там, където бе тя, бе Раят

Там, където бе тя, бе Раят

sv. valentinКристина Цонева

Любовта е може би най-голямата сила в цветния пъзел на живота. Откъдето и да бягаме, каквото и да гоним – разбираме ли го или не, – все се въртим около нея. Редно е тя да има своя празник – 14-и февруари, Св. Валентин, Денят на влюбените.

Едва ли има книга, която можем да назовем тук и да не съдържа капчица любов, защото любовта е във всяко нещо, у всекиго. В съзнанието, в ъгълчето на ума ни, докато минаваме през ежедневието си – щастлива, нещастна, несподелена, изгубена, трудна, трагична, нова, стара, бурна или спокойна – тя все е там.

Някой циничен французин е казал, че за любовната сделка са нужни две страни: едната, която обича, и другата, която благоволява да се остави да я обичат., пише Уилям Текери в „Панаир на суетата“.

220276_bЛюбовта както корона е, тъй е тежък кръст. Когато тя ви проговори, повярвайте ѝ, макар гласът ѝ да руши мечтите ви. Всичко това ще ви стори любовта, за да познаете тайните на сърцето си и с познанието си да станете частица от сърцевината на Живота, пък пише Халил Джубран в „Пророкът“.

И тъй като консенсус по въпроса „Що е това любов?“ няма и едва ли някога ще има, защото тя е най-личното, интимно и строго индивидуално чувство, ние ви предлагаме няколко заглавия, с които ще се опитаме да обхванем широката ѝ гама от нюанси и краски.

221980_bНе смяташ ли, че аз съм създадена за теб? Чувствам се така, сякаш си поръчал да ме доставят и съм била изпратена за теб, подобно на часовник, за да ме носиш на ръката си… искам да ме носиш цял живот… – пише Зелда на любимия си Скот, а той изразява обичта си, като построява всичките женски персонажи от произведенията си на образа ѝ и я превръща в най-известната и боготворена муза на XX век. До днес влюбени мъже нарицателно се обръщат към любимите си с „моя Зелда“. Историята им не остава непозната на света. Тя е щастлива и трагична; бурна, шумна и нежна, интимна. Книгата, която ни показва същината ѝ, е „Великият Гетсби“. А на плочата над гроба, в който двамата са погребани заедно, стои последното изречение от романа: Тъй се борим с вълните, кораби срещу течението, непрестанно отнасяни назад в миналото.

221978_bАко искате да се потопите по-дълбоко в историята на Зелда и Скот Фицджералд, както и в още тежки, силни и безкрайно истински истории на велики писатели и техните музи, заглавието за вас е „Докато сърцето се надява“ от Инна Учкунова. В тази малка книжка Инна събира огромно съкровище – всички лица и измерения на любовта и ни ги поднася като илюстрира 40 истории с цитати от произведенията на писателите и от личната кореспонденция между тях и любимите им същества.

222717_bПо-тъжна повест, мрачна пò от тая на Ромео и Жулиета аз не зная. С това емблематично изречение пък завършва една от най-превежданите и издавани в продължения на векове – вечната любовна история – трагедията „Ромео и Жулиета“ от Шекспир. Затова „Хеликон“ ви я предлага в красиво ново, джобно издание, в превод на Владимир Свинтила.

„Там, където бе тя, бе Раят“ е изречението, с което Марк Твен завършва един от най-добрите си разкази – „Дневникът на Ева“, който пише след смъртта на сродната си душа, съпругата му Оливия Клемънс. Разказа можете да прочетете в томчето с разкази на Твен „Банкнотата от 1 млн. лири стерлинги“, а историята им отново – в „Докато сърцето се надява“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

top

ТОП 201 на десетилетието

Съвременните класики са за любов, за душата, за самите нас На върха е добре познато …