Начало / Автори / Фицджералд съвместява трудна съдба и голям талант

Фицджералд съвместява трудна съдба и голям талант

Големият писател е на фокус тази седмица в Хеликон

1_OxH_vg2kqxBsCZX8qaktpg

Разбира се, има повод – на 24 септември се навършиха 123 години от рождението му. Появил се е на бял свят в Минесота. Смятан е за един от най-големите през миналото столетие в САЩ. Много обичан е и у нас…

Затова ето няколко препоръки, които събират на едно място най-значимото, пък и важното, писано от Фицджералд… С какво да започнем, ако не с Гетсби. „Великият Гетсби”, роман-емблема на творчеството на американеца, е създаден през 1925-а. Има ново и хубаво издание у нас, даже може да изберете между меки и твърди корици.

Това, че интересът към Фицджералд сред четящите българи не стихва, показва и още едно хубаво ново издание. Става дума за друга негова знаменита творба. Тя излиза в САЩ през 1922-ра – „Диамант, голям колкото „Риц”.

fi

Трудна съдба има Фицджералд. Може би и заради това героите му са толкова впечатляващи. Майстор на перото, книгите му се четат с лекота и днес, пък и остава нещо в нас от тях… Рожденият му ден е хубав повод отново да отворим нещо негово. Колекцията от Фицджералд на български наистина е богата, освен ако не предпочитате да го оцените и в оригинал. Изберете книга, която досега сте пропускали, или се върнете към любимо заглавие. Заслужава си.

Покана за Фицджералд от Краси Проданов

Прочетете още

jin

Романс за онези, които обичат аромата на книгите

Връщането в миналото изцерява главната героиня „Лека нощ, Джун“ е за трудните моменти в живота …