Начало / Автори / Фицджералд съвместява трудна съдба и голям талант

Фицджералд съвместява трудна съдба и голям талант

Големият писател е на фокус тази седмица в Хеликон

1_OxH_vg2kqxBsCZX8qaktpg

Разбира се, има повод – на 24 септември се навършиха 123 години от рождението му. Появил се е на бял свят в Минесота. Смятан е за един от най-големите през миналото столетие в САЩ. Много обичан е и у нас…

Затова ето няколко препоръки, които събират на едно място най-значимото, пък и важното, писано от Фицджералд… С какво да започнем, ако не с Гетсби. „Великият Гетсби”, роман-емблема на творчеството на американеца, е създаден през 1925-а. Има ново и хубаво издание у нас, даже може да изберете между меки и твърди корици.

Това, че интересът към Фицджералд сред четящите българи не стихва, показва и още едно хубаво ново издание. Става дума за друга негова знаменита творба. Тя излиза в САЩ през 1922-ра – „Диамант, голям колкото „Риц”.

fi

Трудна съдба има Фицджералд. Може би и заради това героите му са толкова впечатляващи. Майстор на перото, книгите му се четат с лекота и днес, пък и остава нещо в нас от тях… Рожденият му ден е хубав повод отново да отворим нещо негово. Колекцията от Фицджералд на български наистина е богата, освен ако не предпочитате да го оцените и в оригинал. Изберете книга, която досега сте пропускали, или се върнете към любимо заглавие. Заслужава си.

Покана за Фицджералд от Краси Проданов

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …