Начало / Критика / Да п(р)очетем Бергман

Да п(р)очетем Бергман

215827_bЦветомир Цанков, Хеликон Габрово

На 14 юли светът отбеляза 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман – творец, отразил през спецификата на скандинавското си светоусещане колизиите на човешката душа в 40 филма, над 100 театрални постановки и дузина литературни творби. В България фестивалите “Синелибри” и “Киномания” предложиха филмови панорами от творби на Бергман, а изд. “Колибри” реализира ново издание на автобиографичната му книга “Латерна магика”.

Като за достоен завършек на бергмановата 2018 г. държим в ръцете си и току-що появилия се сборник с 4 киноповести на прочутия швед. Селекцията на изд. “Лист” ни предлага както повторна среща с автентичния текст на “Сцени от един семеен живот”, така и пръв досег на сценарно ниво с още 3 прочути заглавия – “Сарабанда”, “Есенна соната” и “Персона”.

Преводите на Васа Ганчева и Меглена Боденска предават словесната енергия и душевните страсти на персонажи, които почитателите на писателя-режисьор ще опреснят в своите съзнания с огромно литературо-киноманско удоволствие. А читателите, които за пръв път ще усетят ритъма, искреността, а и музикалността на словото на Бергман, със сигурност няма да имат търпение да изгледат поне една от екранизираните киноповести… Защо не и четирите… А защо не и други, отдавна признати за класически, ленти на най-прочутия скандинавски режисьор в световната филмова история.