Начало / Свят / Казуо Ишигуро ще бъде награден от Бодлиевата библиотека

Казуо Ишигуро ще бъде награден от Бодлиевата библиотека

kazuo-ishiguro-010Главната изследователска библиотека на Оксфордския университет – Бодлиевата – ще връчи най-голямото си отличие на нобеловия лауреат Казуо Ишигуро през април 2019 г., съобщава сайтът Bookseller. Роденият в Япония английски писател, чиято книга Ноктюрни излезе наскоро на български, ще получи почетния медал по време на Оксфордския литературен фестивал на 3 април следващата година, когато ще изнесе и традиционната за Бодлиевата библиотека лекция. Ишигуро ще участва и в дебат с главния библиотекар Ричард Овенден, който ще му връчи медала.

Бодлиевият медал се връчва от известната Оксфордска библиотека на хора, „които имат значителен принос към сферите, в които оперираме“, в това число литература, култура, наука и комуникации, се казва в официално съобщение на институцията. Сред досегашните отличени са биографът Клеър Томалин, писателите Уилям Бойд и Хилари Мантел, поетът Шеймъс Хийни и актьорът Алън Бенет.

Обявяването на отличието за Ишигуро идва година, след като му беше връчена Нобелова награда за литература, което доведе до възраждане на интереса към автора, включително към негови по-стари творби.

 

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …